νεα ζηλανδια απεργια εκπαιδευτικοι
Ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και μείωση του ωράριου εργασίας - Σχεδόν 50.000 δάσκαλοι και καθηγητές στους δρόμους

Δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές στη Νέα Ζηλανδία απεργούν σήμερα --μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης του "προϋπολογισμού για την ευημερία των πολιτών"-- ζητώντας υψηλότερους μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας στη μεγαλύτερη απεργία που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην ιστορία της χώρας στον χώρο της εκπαίδευσης.

Σχεδόν 50.000 δάσκαλοι και καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν στην απεργία σε όλη την επικράτεια της χώρας, σύμφωνα με τα σωματεία τους, με αποτέλεσμα να παραμείνουν πολλά σχολεία κλειστά.

Η κυβέρνηση της Άρντερν θα καταθέσει αύριο τον πρώτο της "προϋπολογισμό για την ευημερία των πολιτών", ο οποίος παρουσιάστηκε παγκοσμίως ως μια νέα προσέγγιση στη δημοσιονομική διαδικασία αποφάσεων καθοδηγούμενος από ένα ευρύτερο φάσμα δεικτών με στόχο την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών.

Τα συνδικάτα των δασκάλων και καθηγητών διαπραγματεύονται επί μήνες με την κυβέρνηση για μισθολογικές αυξήσεις και μέτρα μείωσης του ωράριου εργασίας, αλλά μέχρι στιγμής βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο υπουργός Παιδείας Κρις Χίπκινς δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα όταν προαναγγέλθηκαν οι απεργίες ότι η κυβερνητική πρόταση για άλλα 703 εκατομμύρια ευρώ σε αυξήσεις μισθών μέσα σε μια τετραετία είναι "η καλύτερη προσφορά που δέχτηκε ο κλάδος την τελευταία δεκαετία" και όπως δήλωσε σήμερα στον σταθμό Radio New Zealand δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα για τον συγκεκριμένο κλάδο στον φετινό προϋπολογισμό.

Η απεργία υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Άρντερν στη διαδικασία υλοποίησης της δέσμευσής της όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2017 να διοχετεύσει χρήματα στις κοινωνικές υπηρεσίες και να καταπολεμήσει τις οικονομικές ανισότητες.

Παράλληλα η πρωθυπουργός κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης έγγραφα που απέσπασε με υποκλοπές και αφορούν τον προϋπολογισμό. Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα ανακοίνωσε ότι κάποιες από τις διαρροές περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες.

Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα αλλά το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Εθνικό Κόμμα αρνείται ότι εμπλέκεται σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

Ο "προϋπολογισμός για την ευημερία των πολιτών" αναμένεται ότι θα είναι ορόσημο για την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Άρντερν και παρακολουθείται διεθνώς από τους προοδευτικούς πολιτικούς που επιθυμούν να διαπιστώσουν αν θα έχει τα αποτελέσματα που επιδιώκει με το να εστιάζει στην "ευγένεια, την ενσυναίσθηση και την ευημερία".

Η κυβέρνηση της Άρντερν έχει ήδη αποκαλύψει κάποια βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού όπως η επένδυση εκατομμυρίων για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής και της σεξουαλικής βίας, η δημιουργία περισσότερων χώρων στέγασης για τους άστεγους και η μείωση του αριθμού των φυλακισμένων Μαορί.

Πηγές: dpa-Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας- Ποια οχήματα κυκλοφορούν ελεύθερα
Επιστρέφει ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας τις επόμενες ημέρες- Πώς θα εκδώσετε το σήμα κυκλοφορίας
Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας- Ποια οχήματα κυκλοφορούν ελεύθερα