internet
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Όταν το ίντερνετ γίνεται σημαντικότερο από τους φίλους, τη δουλειά ή και τον ύπνο, τότε οι γιατροί κάνουν λόγο για εθισμό - Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τον εθισμό στο διαδίκτυο στον κατάλογο ασθενειών

Περισσότεροι από 34 εκατομμύρια Γερμανoί παίζουν παιχνίδια στο διαδίκτυο σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου για τον Κλάδο των Γερμανικών Παιχνιδιών. Περίπου το 1% παίζει υπερβολικά. Πότε όμως θεωρείται ότι το παιχνίδι στο διαδίκτυο είναι υπερβολικό; Από πότε ο εθισμός στο κομπιούτερ θεωρείται ασθένεια;  Μέχρι σήμερα το θέμα αποτελούσε πρόκληση για τους γιατρούς, διότι όταν μιλάμε για εθισμό τα κριτήρια θα πρέπει να είναι σαφή και η ασθένεια να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, WHO).

Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λοιπόν η κατάσταση γίνεται προβληματική όταν ένας άνθρωπος για περισσότερο από ένα χρόνο θεωρεί το παιχνίδι στο διαδίκτυο σημαντικότερο από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής του. Όταν δηλαδή παραμελεί φίλους και οικογένεια, όταν οι επιδόσεις στο σχολείο ή στη δουλειά χειροτερεύουν και όταν ακόμα το παιχνίδι στο ίντερνετ έχει επιπτώσεις στον ύπνο ή στη διατροφή του.

Εδώ και καιρό εκπρόσωποι των 194 κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συζητούσαν για το εάν τα παιχνίδια στο κομπιούτερ και το διαδίκτυο μπορούν να συμπεριληφθούν στον επίσημο παγκόσμιο κατάλογο των διαταραχών της υγείας. Τώρα, στην 70η Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πραγματοποιείται στη Γενεύη από τις 22 μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται ο εθισμός στο διαδίκτυο να συμπεριληφθεί και επισήμως στον κατάλογο.

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα αναλαμβάνουν τα έξοδα

Ήδη από πέρυσι ο Βλαντιμίρ Ποζνιάκ, ειδικός σε θέματα Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωνε πως ήταν απαίτηση των γιατρών να αναγνωριστεί ο εθισμός στο ίντερνετ ως ασθένεια μιας και υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις γι αυτό, ενώ είναι αναγκαία η θεραπεία της.

Περίπου 560.000 Γερμανοί θεωρούνται εξαρτημένοι από το διαδίκτυο. Ένα μέρος από αυτούς έχουν δυσκολίες να ελέγξουν το παιχνίδι. Για τους ίδιους, αλλά και για τους συγγενείς τους, είναι ένας τρόπος να βοηθηθούν ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την εξάρτηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που η εξάρτηση από το ίντερνετ συμπεριλαμβάνεται σε έναν διεθνή κατάλογο ασθενειών, τότε και η αντιμετώπισή της από τα ασφαλιστικά ταμεία στη Γερμανία θα είναι ανάλογη, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

Το θέμα πάντως προκαλεί αντιδράσεις. Οι βιομηχανίες παιχνιδιών, αλλά και ειδικοί στο χώρο της υγείας, φοβούνται ενδεχόμενο στιγματισμό ανθρώπων που παίζουν συστηματικά, αλλά και δαιμονοποίηση των παιχνιδιών σε κομπιούτερ και διαδίκτυο.

Πηγή: Tagesschau.de via Deutsche Welle

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panelladikes-exetaseis-taxi-neo-1440x564_c.jpg
20.000 λιγότερες αιτήσεις στον ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση: Ένα ηχηρό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί
Οι 20.000 λιγότερες αιτήσεις ίσως να είναι η πιο ηχηρή προειδοποίηση που έχει λάβει η εκπαιδευτική πολιτική τα τελευταία χρόνια.
20.000 λιγότερες αιτήσεις στον ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση: Ένα ηχηρό μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Ξανανοίγει η διαδικασία για τη στελέχωση των Περιφερειακών Συμβουλίων - Κρίσεις διευθυντών το 2027
Η έκδοση συμπληρωματικής πρόσκλησης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν το υπουργείο επιδιώκει τη διεύρυνση της δεξαμενής υποψηφίων ή αν η...
Ξανανοίγει η διαδικασία για τη στελέχωση των Περιφερειακών Συμβουλίων - Κρίσεις διευθυντών το 2027
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές 2026: Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά στο επίκεντρο σήμερα – Οι τελευταίες οδηγίες και το δύσκολο στοίχημα των επιδόσεων
Πανελλαδικές 2026: Το alfavita.gr θα παρουσιάσει και σήμερα όπως κάθε μέρα πρώτο τα θέματα και τις απαντήσεις
Πανελλαδικές 2026: Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά στο επίκεντρο σήμερα – Οι τελευταίες οδηγίες και το δύσκολο στοίχημα των επιδόσεων