Thumbnail
Χαμηλή συμμετοχή στις τελευταίες κινητοποιήσεις, αλλά συμβολική πολιτική νίκη για τις ιδιωτικοποιήσεις

Θεωρείται μεγάλη ικανοποίηση για τα κίτρινα γιλέκα η προχθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, που ενέκρινε αίτημα 250 βουλευτών και γερουσιαστών για να διεξαχθεί ένα είδος δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των παρισινών αεροδρομίων. Τα Κίτρινα Γιλέκα ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση, ζητώντας δημοψήφισμα, ενώ είχαν προχωρήσει και σε κινητοποίηση στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ το Σάββατο 4 Μαίου.

Με τη μαχητικότητά τους κατόρθωσαν τελικά να επηρεάσουν, αν όχι την κυβέρνηση, τουλάχιστον μία μερίδα βουλευτών, οι οποίοι ξεκίνησαν μια πρωτοφανή διαδικασία: με πρωτοβουλία των Σοσιαλιστών συνολικά 250 βουλευτές και γερουσιαστές από τις διάφορες ομάδες- ανάμεσά τους και βουλευτές της πλειοψηφίας- επωφελήθηκαν από το δικαίωμα που τους παρέχει παλαιός νόμος, από την εποχή του Νικολά Σαρκοζί, για την διεξαγωγή του λεγόμενου «Δημοψηφίσματος Συμμετοχικής Πρωτοβουλίας».

Αναμένονται οι απαραίτητες υπογραφές

Πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία με την από κοινού συμμετοχή βουλευτών και πολιτών βάσει αυστηρών κριτήριων, τα οποία είχαν αποδειχθεί απαγορευτικά έως τα τώρα. Αλλά αυτή τη φορά οι βουλευτές έκαναν το πρώτο βήμα, που ήταν η συνυπογραφή του αιτήματος από το 10% των αντιπροσώπων, ήτοι 250 βουλευτές. Η δεύτερη φάση, που ξεκίνησε από το Σάββατο, είναι να συνυπογράψουν 4,7 εκατομμύρια πολίτες μέσα σε εννέα μήνες. Εφ’ όσον επιτευχθεί αυτό, το δημοψήφισμα θα γίνει τον Μάρτιο του 2020. Έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

Πηγή: Deutsche Welle

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ελένη Ζαρούλια
Στη φυλακή η Ελένη Ζαρούλια: Το Εφετείο απέρριψε τη μετατροπή της ποινής της - πέντε χρόνια κάθειρξη
Η καταδίκη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση - «Όχι» στη μετατροπή της ποινής σε χρηματική
Στη φυλακή η Ελένη Ζαρούλια: Το Εφετείο απέρριψε τη μετατροπή της ποινής της - πέντε χρόνια κάθειρξη
προτυπα
Ανοίγει άυριο η αυλαία για τις αιτήσεις εισαγωγής σε Πρότυπα, Πειραματικά, Ωνάσεια και Εκκλησιαστικά σχολεία για το 2026-2027
Η διαδικασία υποβολής και οι επιλογές των υποψηφίων - Κλήρωση και εξετάσεις
Ανοίγει άυριο η αυλαία για τις αιτήσεις εισαγωγής σε Πρότυπα, Πειραματικά, Ωνάσεια και Εκκλησιαστικά σχολεία για το 2026-2027
ειδικ
Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης: Ρωγμές, μούχλα και πτώσεις σοβάδων - Κατεπείγουσα καταγγελία γονέων για τις υποδομές
"Το σχολείο καταρρέει, κινδυνεύουν τα παιδιά μας" - Κραυγή αγωνίας από γονείς ΑμεΑ στην Ηλιούπολη
Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης: Ρωγμές, μούχλα και πτώσεις σοβάδων - Κατεπείγουσα καταγγελία γονέων για τις υποδομές
απάτη
Συναγερμός για νέα απάτη με SMS: «Ψεύτικα» πρόστιμα Τροχαίας παγιδεύουν πολίτες
Επιτήδειοι στέλνουν μηνύματα που ζητούν άμεση πληρωμή μέσω συνδέσμου – Οι αρχές προειδοποιούν να μην δίνετε προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Συναγερμός για νέα απάτη με SMS: «Ψεύτικα» πρόστιμα Τροχαίας παγιδεύουν πολίτες