Thumbnail
Πώς είναι αλήθεια να σπουδάζει μία Ελληνίδα στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων εν μέσω της πολιτικής θύελλας που προκάλεσε η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Η Σοφία Γρηγοριάδου δίνει αποστομωτικές απαντήσεις

Έχετε σκεφτεί να σπουδάσετε ποτέ σε Πανεπιστήμιο της Βόρειας Μακεδονίας;

Οκ, δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστήμιο των πρώην Ανατολικών χωρών, στη Σόφια, στο Βουκουρέστι, στο Βελιγράδι, στην Τιμισοάρα.

Πρόκειται για φαινόμενο των τελευταίων 30 ετών. Αλλά στα Σκόπια; Και μάλιστα σε χρονική περίοδο που έδιναν και έπαιρναν στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία οι συζητήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Η απάντηση είναι ναι.

Και την έδωσε η Σοφία Γρηγοριάδου για το διδακτορικό της το οποίο μάλιστα πραγματεύεται το εξής συναρπαστικό θέμα: "Εικόνες και λόγοι για τις πόλεις της Αθήνας και των Σκοπίων μέσα από τη σύγχρονη τέχνη".

Το news247.gr τη συνάντησε στα Σκόπια, θέσαμε τα ερωτήματά μας με τη βοήθεια της τεχνολογίας πήραμε σε μερικές ημέρες τις απαντήσεις που ζητήσαμε. Και διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά ότι όσα ενώνουν τις δύο χώρες είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χαρίζουν. Με γέφυρα τη δίψα για μόρφωση, γνώση, που ουσιαστικά βασίζεται στην αρχέγονη δίψα ζωή οι όποιες διαφορές παύουν να υφίστανται ή, τέλος πάντων, μπαίνουν στην άκρη για να έρθουν στο προσκήνιο τα κοινά οράματα και οι κοινές αγωνίες.

Υπήρχε συγκεκριμένος λόγος που επέλεξες το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ή ήταν μία, ας πούμε, επιλογή ρουτίνας;

Η έρευνά μου γίνεται στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το ερευνητικό πεδίο είναι η Αθήνα και τα Σκόπια, οπότε έπρεπε να γίνει η σύνδεση με το αντίστοιχο τμήμα στα Σκόπια για το διάστημα που θα παραμείνω εκεί για τους σκοπούς της έρευνας.

Εκτός αυτού η σύνδεση είναι πέρα από μία επιλογή ρουτίνας. Αφενός γιατί υπήρχε ήδη η επικοινωνία μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών στα δύο πανεπιστήμια στο πλαίσιο φοιτητικών και άλλων συνεδρίων, summer schools και λοιπών πρότζεκτς και αφετέρου γιατί η επικοινωνία με συγκεκριμένους διδάσκοντες στο τμήμα εθνολογίας και ανθρωπολογίας στα Σκόπια θα ήταν (και πράγματι είναι) πολύ χρήσιμη και κατατοπιστική για την έρευνά μου.

Συνάντησες ποτέ πρόβλημα στην πόλη από πολίτες ή υπηρεσίες όταν διαπίστωνες ότι είσαι Ελληνίδα;

Η συνέχεια του άρθρου εδώ...

 

Διαβάστε ακόμη:

Η παρθενία καλά κρατεί στην Ιαπωνία: Ένας στους δέκα σαραντάρηδες δεν έχει ακόμη κάνει σεξ

ΗΠΑ: Σκότωσε τα 8χρονα εγγόνια της και επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Θα άντεχες ένα μήνα, σε απόλυτη απομόνωση, για 100.000 δολάρια;

Τα 2 πιο απαισιόδοξα ζώδια. Καμία ελπίδα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα