Μαθητές: «Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας είτε σας αρέσει είτε όχι»
Οι μαθητές από σχολεία όλου του κόσμου εξέδωσαν μια επιστολή στην οποία τονίζουν: «Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι».

Η Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ ελπίζει ότι η νέα κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι μαθητές με αίτημα τη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα φέρει μια θετική αλλαγή, καθώς νέοι άνθρωποι σε όλο και περισσότερες χώρες συμμετέχουν στο κίνημα αυτό διαμαρτυρίας.

Οι απεργίες στα σχολεία όλου του κόσμου ξεκίνησαν μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε τον Αύγουστο η 16χρονη να πραγματοποιεί καθημερινά καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. Έκτοτε οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, με χιλιάδες μαθητές από συνολικά 51 χώρες -- από την Ιαπωνία και τη Γερμανία, ως το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ-- να έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

Η Σουηδέζα ακτιβίστρια χαιρέτισε την τεράστια παγκόσμια κινητοποίηση που σχεδιάζεται για σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Διαβάστε: Μαθητικές κινητοποιήσεις για το κλίμα: Η παγκόσμια νεολαία διαδηλώνει σήμερα

Με την μεγάλη κινητοποίηση αυτής της Παρασκευής η 16χρονη ακτιβίστρια πιστεύει ότι δίνεται ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο αίτημα για δράση υπέρ της προστασίας του πλανήτη.

«Πιστεύω ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο παράλογη είναι η κατάσταση. Βρισκόμαστε εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην ανθρώπινη ιστορία και ουσιαστικά δεν γίνεται τίποτα για να αποτραπεί. Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε είναι η αρχή μεγάλων αλλαγών και είναι πολύ ελπιδοφόρο», δήλωσε η Τούνμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Διαβάστε: Από το Τόκιο μέχρι την Μπογοτά, οι λέξεις των νέων που μάχονται για το κλίμα

Η ίδια έχει έρθει στο προσκήνιο κερδίζοντας σε δημοσιότητα και επιρροή. Τον Δεκέμβριο μίλησε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου κατηγόρησε τους ηγέτες παγκοσμίως ότι συμπεριφέρονται σαν ανεύθυνα παιδιά.

Τον Ιανουάριο στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός η Τούνμπεργκ ήταν εξίσου σκληρή απέναντι στην παγκόσμια οικονομική ελίτ: «Κάποιοι άνθρωποι, κάποιες εταιρείες, ιδιαίτερα κάποιοι που λαμβάνουν αποφάσεις γνωρίζουν ποιες ανεκτίμητες αξίες θυσιάζουν για να εξακολουθήσουν να κερδίζουν τεράστια ποσά χρημάτων, Και πιστεύω ότι πολλοί από εσάς που είστε εδώ σήμερα ανήκετε σε αυτή την ομάδα των ανθρώπων».

Διαβάστε: Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια που έγινε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής

Βετεράνοι ακτιβιστές για το κλίμα έχουν εκπλαγεί από τα πόσα πολλά έχει επιτύχει το κίνημα αυτό σε τόσο μικρό διάστημα.

«Το κίνημα που ξεκίνησε η Γκρέτα είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα πράγματα (που έχω συναντήσει) στα 30 χρόνια που εργάζομαι πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής (…) Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους νέους ανθρώπους που έρχονται στο προσκήνιο», δήλωσε ο Μπιλ ΜακΚίμπεν, ιδρυτής της παγκόσμιας περιβαλλοντικής οργάνωσης 350.org

Διαβάστε: Η νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2019

Το 2108 μια έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι απομένουν 12 χρόνια για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή –από τις πλημμύρες και τους καύσωνες ως τις ελλείψεις τροφίμων και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων εξαιτίας των ακραίων φαινομένων.

Διαβάστε: Το επίπεδο του Ατλαντικού Ωκεανού ανεβαίνει και ο 11χρονος Λέβι ανησυχεί για το μέλλον του

Τώρα οι μαθητές από σχολεία όλου του κόσμου εξέδωσαν μια επιστολή στην οποία τονίζουν: «Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι».

Στην επιστολή αυτή που δημοσιεύθηκε στον Guardian οι μαθητές επισημαίνουν: «Ενωμένοι θα ξεσηκωθούμε στις 15 Μαρτίου και πολλές φορές στη συνέχεια μέχρι να πετύχουμε κλιματική δικαιοσύνη. Ζητάμε από όσους λαμβάνουν αποφάσεις παγκοσμίως να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν την κρίση αυτή. Μας απογοητεύσατε στο παρελθόν. Όμως η νεολαία αυτού του κόσμο έχει αρχίσει να κινείται και δεν θα ησυχάσουμε πια».

(πηγή: Guardian)

best of network

σχετικά άρθρα