Thumbnail
Δεν σταματούν να βγαίνουν στους δρόμους, παρά τις εξαγγελίες του Μακρόν

Χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες βρίσκονται σήμερα σε συναγερμό στη Γαλλία ενόψει της νέας κινητοποίησης που αναμένεται να πραγματοποιήσουν για πέμπτη εβδομάδα τα "κίτρινα γιλέκα".

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις για την αστυνόμευση της γαλλικής πρωτεύουσας σήμερα είναι παρόμοιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, με εκτεταμένες έρευνες σε πρόσωπα και αυτοκίνητα ενόψει των διαμαρτυριών και κινητές μονάδες της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε επεισοδίων ξεσπάσουν.

Τουριστικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου του Λούβρου και του Πύργου του Άιφελ, σχεδιάζουν να ανοίξουν τις πύλες τους αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ το προηγούμενο Σάββατο είχαν μείνει κλειστά.

Υπουργοί της κυβέρνησης ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις τους αυτό το Σάββατο μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων την περασμένη Τρίτη από την επίθεση που σημειώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Αναλυτές αναμένουν να δουν τι αντίκτυπο θα έχει η επίθεση αυτή στην συμμετοχή του κόσμου στην σημερινή κινητοποίηση, όπως και το πακέτο των παραχωρήσεων που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο περιέλαβε αύξηση του κατώτατου μισθού και φοροαπαλλαγές για υπερωρίες και ορισμένους συνταξιούχους.

Ο πρόεδρος Μακρόν σημείωσε χθες ότι η Γαλλία χρειάζεται ηρεμία και τάξη ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και κάλεσε τους διαδηλωτές να μετάσχουν σε έναν ευρύτερο εθνικό διάλογο, τον οποίο έχει δεσμευτεί να κάνει πάνω σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών θεμάτων.

Ωστόσο πολλές εξέχουσες φυσιογνωμίες του κινήματος των "κίτρινων γιλέκων" δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επιστρέψουν σήμερα στους δρόμους για την "Πέμπτη Πράξη" των κινητοποιήσεών τους, έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα που οι διαδηλώσεις τους αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια σε όλη τη Γαλλία.

Στο Παρίσι η διαδήλωση στην Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ (Πλατεία της Δημοκρατίας) προβλέπεται για τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος). Στην διαδήλωση αυτή των "κίτρινων γιλέκων" στην πλατεία που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού έχουν ζητήσει την συμμετοχή των υποστηρικτών τους περίπου 15 οργανώσεις της αριστεράς.

Οι αρχές αμφισβητούν ότι σήμερα θα είναι άλλη μια ημέρα κινητοποιήσεων "υψηλού κινδύνου", όπως αυτές της περασμένης εβδομάδας που κατέληξαν σε έναν αριθμό ρεκόρ συλλήψεων (σχεδόν 2.000), στον τραυματισμό 320 ανθρώπων και στην πρόκληση ζημιών όπως και συγκρούσεων σε πολλές πόλεις, όπως το Παρίσι, το Μπορντό και η Τουλούζη. Την περασμένη εβδομάδα συνολικά 136.000 άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους της Γαλλίας.

Για σήμερα ο δήμος του Παρισιού ανακοίνωσε την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων: 8.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης και 14 θωρακισμένα οχήματα θα έχουν αναπτυχθεί στην γαλλική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα έρευνες θα γίνονται εντατικά, κυρίως στους δρόμους, στους σταθμούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που οδηγούν στο Παρίσι.

Η πρόσβαση σε περιοχές στις οποίες βρίσκονται σημαντικοί θεσμοί, όπως το Μέγαρο των Ηλυσίων ή η Εθνοσυνέλευση, θα προστατεύεται. Επίσης τα καταστήματα στο Παρίσι του ομίλου Kering (Gucci, Saint Laurent, Boucheron) θα παραμείνουν κλειστά, αλλά μεγάλα καταστήματα όπως αυτά του ομίλου Galeries Lafayette θα είναι ανοιχτά.

Τέλος στο Μπορντό, όπου σημειώθηκαν πολύ βίαιες σκηνές το περασμένο Σάββατο πολλοί δημόσιοι κήποι, όπως και οι βιβλιοθήκες και η Όπερα θα παραμείνουν κλειστές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βροχές, καταιγίδες
Έρχεται ξαφνική καταιγίδα στην Αθήνα – Τι ώρα “χτυπάει” το λεκανοπέδιο!
Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι – Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα πέσει δυνατή βροχή και πότε υποχωρούν τα φαινόμενα
Έρχεται ξαφνική καταιγίδα στην Αθήνα – Τι ώρα “χτυπάει” το λεκανοπέδιο!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Τεχνητή νοημοσύνη, καινοτομία, επιχειρήσεις: ο ρόλος της κυβέρνησης και της διαφθοράς
Πώς η απουσία συνεκτικής πολιτικής και η διαφθορά επιβραδύνουν την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, τι πρέπει να γίνει
Τεχνητή νοημοσύνη, καινοτομία, επιχειρήσεις: ο ρόλος της κυβέρνησης και της διαφθοράς
foto_education.jpg
Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά: Ο ρόλος των διατάξεων και των μορίων
Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών: Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα λειτουργικά κενά - Οι διευκρινίσεις της Δημοκρατικής Συνεργασίας Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά: Ο ρόλος των διατάξεων και των μορίων
social media
Δεν θα πιστέψεις ποιες λέξεις μπήκαν φέτος στο Cambridge Dictionary – Ευθύνεται το TikTok!
Από το “delulu” μέχρι το “skibidi”, η γενιά του TikTok αλλάζει την αγγλική γλώσσα – Και οι λεξικογράφοι το καταγράφουν επίσημα
Δεν θα πιστέψεις ποιες λέξεις μπήκαν φέτος στο Cambridge Dictionary – Ευθύνεται το TikTok!