Thumbnail
Τορίνο

Πρόσφατα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής καφέδων της ιστορικής μάρκας Hag και Splendid, κερνούσαν τους περαστικούς ένα φλιτζανάκι καφέ, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους έξω από την έδρα της Περιφέρειας του Πιεμόντε, το Μέγαρο Λάσκαρις, ενάντια στη μεταφορά της έδρας παραγωγής στο εξωτερικό και το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στο Τορίνο, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η μητρική εταιρεία Jacobs Douwe Egberts και θα αφήσει άνεργους 57 εργαζομένους.

Χθες, δίπλα στους εργαζομένους βρέθηκε η δήμαρχος του Τορίνο Κιάρα Απεντίνο. «Ήλθα για να δηλώσω την αλληλεγγύη μου στις κινητοποιήσεις στις εγκαταστάσεις του Αντετζένο, όπου επί 60 χρόνια παράγονται οι καφέδες Hag και Splendid. Εύχομαι οι εργαζόμενοι να βρούν με την διοίκηση μία λύση που θα προστατεύει τις θέσεις εργασίας. Δεν νοείται μία επιχείρηση να μεταφέρει δραστηριότητες σε ξένο έδαφος, ιδίως δε όταν δεν συντρέχουν λόγοι οικονομικής κρίσης», δήλωσε η ίδια, περιστοιχιζόμενη από τους εργαζομένους που πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους μετά την απόφαση της ολλανδικής εταιρείας να μεταφέρει την παραγωγή σε κάποια άλλη από τις εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη (μάλλον στη Βουλγαρία).

Η απόφαση για μεταφορά δραστηριοτήτων της Hag σε ξένη χώρα προκάλεσε την αντίδραση και του πρώην υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, που σε μήνυμά του στο Twitter επέπληξε έμμεσα εξαγγελθέντα και πολυδιαφημισμένα μέτρα της κυβέρνησης συμμαχίας Λέγκας-Κινήματος 5 Αστέρων για τη φυγή επιχειρήσεων και την προάσπιση των θέσεων εργασίας.

Η έκπληξη για τους εργαζομένους ήλθε την περασμένη εβδομάδα, καθώς όχι μόνον τα οικονομικά της εταιρείας δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα, αλλά και οι προοπτικές της επιχείρησης στα περίχωρα του Τορίνου- που μέχρι και την περασμένη δεκαετία παράγονταν 5.000 ποικιλίας ντεκαφεϊνέ, με τον οποίον είχε γίνει συνώνυμη η μάρκα Hag- προβλέπονταν θετικές και σε άνοδο.

Τα εργατικά συνδικάτα έχουν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις και χαρακτηρίζουν «φαύλη» την απόφαση για μεταφορά της έδρας και της παραγωγής,. Καθώς στο Αντετζένο επί πολλές δεκαετίες παράγονται δύο από τις πιο ιστορικές μάρκες καφέ στην Ιταλία, Hag και Splendid. Ζητούν επίσης να σταματήσει η διαδικασία των μαζικών απολύσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων, ώστε να βρεθεί μία λύση και να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σύνταξη μαρτίου
Συντάξεις Μαρτίου 2026: Μπαίνουν από 20/2 λόγω Καθαράς Δευτέρας
Νωρίτερα αυτό το μήνα οι συντάξεις λόγω Καθαράς Δευτέρας - Όλες οι ημερομηνίες που θα μπουν τα χρήματα της σύνταξης στους λογαριασμούς ανά ταμείο
Συντάξεις Μαρτίου 2026: Μπαίνουν από 20/2 λόγω Καθαράς Δευτέρας
περιπολ
Καταδίωξη στον Άγιο Δημήτριο: 17χρονος έκλεψε ΙΧ και κατέληξε σε βιτρίνα καταστήματος
Συνελήφθη 17χρονος οδηγός – Κατηγορίες για κλοπή, επικίνδυνη οδήγηση και αντίσταση
Καταδίωξη στον Άγιο Δημήτριο: 17χρονος έκλεψε ΙΧ και κατέληξε σε βιτρίνα καταστήματος
μουσικό
Το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας στον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας της UNESCO
Τιμητική συμμετοχή στις εκδηλώσεις στο Παρίσι με έργα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Ξαρχάκου
Το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας στον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας της UNESCO
συνταξιούχοι
Ως 40.000€ πίσω ζητά ο ΕΦΚΑ από συνταξιούχους: Βαρύς ο λογαριασμός
Χιλιάδες πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά, λόγω λάθους στη μισθολογική τους κατάταξη...
Ως 40.000€ πίσω ζητά ο ΕΦΚΑ από συνταξιούχους: Βαρύς ο λογαριασμός