Thumbnail
Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεσμεύθηκε την Κυριακή ότι θα επιμείνει να επιδιώκει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, προκειμένου να διευθετηθεί η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, παρότι η συμμετοχή στο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ξεπέρασε το 50% του εκλογικού σώματος που απαιτείτο ώστε να θεωρηθεί έγκυρο.

Τα αποτελέσματα

Κατά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, το 91,39% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του ναι και το 5,71% υπέρ του όχι, αλλά ήταν τα σχεδόν δύο τρίτα του εκλογικού σώματος που δεν ψήφισαν εκείνα που κατάφεραν βαρύ πλήγμα στον Ζάεφ. Η συμμετοχή υπολογίζεται πως ανήλθε στο 36,6 %, όπως εκτίμησε η Ένωση Πολίιτών MOST.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ντάρκο Αλέξοφ είπε ότι μεταξύ των εγκύρων ψηφοδελτίων, το 94,2% ήταν «NΑΙ» και το 5,8% «ΟΧΙ» με περιθώριο σφάλματος +/- 0-3%.

Ο Όλιβερ Ντέρκοσκι, ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της πΓΔΜ, είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής «είναι καθαρό ότι δεν πάρθηκε απόφαση».

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ που πήγαν να ψηφίσουν τάχθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, που θα σημάνει την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε αμφιβολία για αυτό, αφού οι πολέμιοι της συμφωνίας προτίμησαν να καλέσουν σε αποχή, ώστε να μη θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία, αντί του να προτρέψουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν όχι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πύλος
Καλαμάτα – Μεθώνη σε «χρόνο dt»: Ο νέος δρόμος που αλλάζει την Πελοπόννησο
Πώς το έργο των 240 εκατ. ευρώ αλλάζει τον τουριστικό χάρτη της Πελοποννήσου και εκμηδενίζει τις αποστάσεις
Καλαμάτα – Μεθώνη σε «χρόνο dt»: Ο νέος δρόμος που αλλάζει την Πελοπόννησο
Συνάντηση Μητσοτάκη με μαθητή
Η επιστολή που συγκίνησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Συνάντηση με μαθητή Ειδικού Σχολείου
Συνάντηση με νόημα: Ο Μητσοτάκης υποδέχθηκε μαθητή Ειδικού Σχολείου – «Με συγκίνησε» η επιστολή του
Η επιστολή που συγκίνησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Συνάντηση με μαθητή Ειδικού Σχολείου
Βιασμός
Φρίκη στον Βόλο: Γονείς βασάνιζαν τα παιδιά τους - Τα χτυπούσαν με μαστίγιο
Σοκ στον Βόλο: Γονείς στο εδώλιο για κακοποίηση των παιδιών τους - Τι ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου τους
Φρίκη στον Βόλο: Γονείς βασάνιζαν τα παιδιά τους - Τα χτυπούσαν με μαστίγιο