«Η Πτώση της Γκόντολιν» - Το νέο βιβλίο του Τόλκιν κυκλοφορεί ήδη στο εξωτερικό
Μια από τις παλιές ιστορίες της Μέσης Γης

Tο συγγραφικό ταλέντο και η έμπνευση του Τζ.Ρ.Τόλκιν ήταν πραγματικά αστείρευτα.

Η πασίγνωστη ιστορία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών αλλά και του Χόμπιτ ήταν απλά ένα μικρό μέρος του φανταστικού κόσμου που είχε δημιουργήσει ο Τόλκιν, της Μέσης Γης.

Οι ιστορίες εκτείνονται στη διάρκεια σχεδόν 20 χιλιετιών και χωρίζονται σε 4 εποχές, μετά την Κοσμογονία

  • Από την γέννηση του φύλου των ανθρώπων μέρι τον Πόλεμο της Οργής και το τέλος του διαβολικού Μόργκοθ
  • Από την δημιουργία του στρατού του Σάουρον μέχρι την ήττα του από την Τελευταία Συμμαχία
  • Από την πρόσκαιρη ειρήνη μέχρι τον γνωστό σε όλους Πόλεμο του Δαχτυλιδιού και την ολοκληρωτική καταστροφή του Δαχτυλιδιού
  • Η εποχή της τελικής επικράτησης επί του Κακού, γνωστή και ως Εποχή των Ανθρώπων

 

Το βιβλίο «η Πτώση της Γκόντολιν» τοποθετείται από τις αρχές τις πρώτης εποχής μέχρι και το 500ο έτος (με την διαφορά ότι στη μυθοπλασία του Τόλκιν η Πρώτη Εποχή μετριόταν με τα χρόνια των Ξωτικών, άρα τα περιστατικά εξελίσσονται στο πέρασμα 5.000 ετών).

Η Γκόντολιν ήταν το μυστικό καταφύγιο των Ξωτικών και χτίστηκε από τον Τούργκον για να γλιτώσει από τον σκοτεινό άρχοντα Μόργκοθ. Η πόλη έμεινε κρυφή για σχεδόν 4.000 χρόνια, όμως αποκαλύφθηκε εξαιτίας της προδοσίας του Μαέγκλιν, του ανηψιού του Τούργκον.

Το βιβλίο εξιστορεί μερικές ενδιαφέρουσες ιστορίες για το πως οι Θεοί Βάλαρ υπέδειξαν στα ξωτικά της Νόντορ την τοποθεσία της πόλης, πτυχές για το κτίσιμο και την οργάνωσή της, τους πολέμους με τον Μόργκοθ, για τον Χούριν που έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανακάλυψε την κρυμμένη πόλη και, φυσικά, η τραγική ιστορία της προδοσίας και της άλωσης της πόλης.

Το κυριότερο μέρος της ιστορίας γράφτηκε από τον ίδιο τον Τζ.Ρ.Τόλκιν όταν ανάρρωνε από τη μάχη του Σομμ και ολοκληρώθηκε από τον γιο και επιμελητή του έργου του Κρίστοφερ. Μάλιστα, αναμένεται να είναι και το τελευταίο βιβλίο του Τόλκιν που θα κυκλοφορήσει, επομένως αναμένεται με μεγάλη προσμονή από το κοινό.

Το εξώφυλλο είναι δημιουργία του γνωστού και από προηγούμενες δουλειές σε βιβλία του Τόλκιν γραφίστα Alan Lee. 

Για όσουν αδημονούν το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη στα αγγλικά, ωστόσο μέσα στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά.

σχετικά άρθρα