«Σχολεία χωρίς Ισλάμ» εύχεται το ακροδεξιό AfD για την έναρξη της σχολικής χρονιάς [pics]
Γερμανία

Καλπάζει το κύμα νεοσυντηρητισμού-ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με την Γερμανία να αισθάνεται -τουλάχιστον- άβολα μπροστά στη θέα χιλιάδων ακροδεξιών διαδηλωτών στην πόλη Κέμνιτς και τα αιματηρά επεισόδια, που περιλάμβαναν ακόμη και πογκρόμ κατά μεταναστών.

Το ακροδεξιό AfD (το ακρωνύμιο σημαίνει "εναλλακτική για τη Γερμανία" σημειώνει σταθερή άνοδο στις δημοσκοπήσεις στηριζόμενη σε ένα μίγμα εθνικισμού, ρατσισμού και ισλαμοφοβίας και, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, συγκεντρώνει το 17% της πρόθεσης ψήφου, πίσω μόνο από την κυβερνώσα Χριστιανοδημοκρατία.

Το ρατσιστικό μήνυμα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, με τρεις μαθητές -τυπικούς λευκούς Γερμανούς- να τρέχουν σε ένα «σχολείο χωρίς Ισλάμ» όπως γράφει και η αφίσα.


Το AfD έχει στηρίξει τις ρατσιστικές κινητοποιήσεις του Κέμιτς, όπου τον τόνο το έδωσαν και διάφορες ναζιστικές οργανώσεις, ενώ ερευνάται η σχέση των στελεχών του κόμματος με τις τελευταίες.

Προς υπεράσπιση της αφίσας, το κόμμα σχολίασε πως «δεν αντιτίθεται στους μουσουλμάνους μαθητές, αλλά στην ισλαμική προπαγάνδα στην παιδεία» χωρίς να προσδιορίζει τους τρόπους με τους οποίους αυτή εμπαιδώνεται.

Βέβαια, στο παρελθόν έχει «χτυπήσει» ξανά με αφίσες που στρέφονται κατά του Ισλάμ, όπως αυτή με γυναίκες στην παραλία: «Μπούρκες; Θα επιμείνουμε στα μπικίνο» ενώ τρομακτικούς για την γερμανική ιστορία συνειρμούς προκαλεί η αφίσα: «Νέοι Γερμανοί; Θα τους φτιάξουμε μόνοι μας».

Τα στελέχη του AfD προσπαθούν να μην ταυτίζονται ανοικτά με τη νεοναζιστική ρητορική, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις αναφορές που υποτιμούν το Ολοκαύτωμα ενώ ο υποψήφιος βουλευτής Αλεξάντερ Γκάουλαντ επιχειρηματολόγησε υπέρ της απόδοσης τιμών και περηφάνιας για τους ναζί αξιωματικούς ως «ήρωες πολέμου».

best of network

σχετικά άρθρα