Thumbnail
Στο περιθώριο και οι δρούζοι, εκτός από τους Παλαιστίνιους

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, περίπου 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση καταγγέλλοντας ότι ο νέος νόμος τους καθιστά πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε στις 19 Ιουλίου με τη στήριξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν  Νετανιάχου και είναι ένας από τους θεμελιώδεις στο ισραηλινό Σύνταγμα.

Η κοινότητα των δρούζων στο Ισραήλ --περίπου 130.000 άνθρωποι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας—έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του νομοσχεδίου.

Οι δρούζοι μιλούν αραβικά και η θρησκεία τους είναι ένα μίγμα του ισλάμ και άλλων πίστεων, ωστόσο υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό και κάνουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αντίθετα με τους Ισραηλινούς Άραβες.

Κρατώντας σημαίες της κοινότητάς τους αλλά και ισραηλινές, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ φωνάζοντας «ισότητα».

«Παρά την απεριόριστη πίστη μας στο κράτος, αυτό μας δεν μας θεωρεί ισότιμους πολίτες», κατήγγειλε ο πνευματικός ηγέτης των δρούζων, ο σεΐχης Μουάφακ Τάριφ σε ομιλία του.

Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι η δημιουργία «εβραϊκών οικισμών είναι προς το εθνικό συμφέρον» και δίνει στους Εβραίους το «μοναδικό» δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, ενώ ορίζει τα εβραϊκά ως τη μόνη επίσημη γλώσσα του Ισραήλ, ενώ τα αραβικά θα έχουν ένα «ειδικό» καθεστώς, το οποίο ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο θα συγκληθεί στις 8 Αυγούστου εκτάκτως για να συζητήσει τον νόμο αυτό, έπειτα από αίτημα 52 βουλευτών της αντιπολίτευσης (σε σύνολο 120), σύμφωνα με τους οποίους οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν «στην επίθεση στις αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας».

Ωστόσο ο Άβι Ντίχτερ, που εισηγήθηκε τον νόμο και ανήκει στο κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, απέκλεισε οποιαδήποτε τροποποίηση του νομοσχεδίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξης Τσίπρας
Τέλος στη «Διαύγεια», έρχεται η «Διαφάνεια»: Αυτή είναι η πρόταση του Ινστιτούτου Τσίπρα
Η ψηφιακή "αντεπίθεση" του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα για το δημόσιο χρήμα - Ολόκληρη η πρόταση
Τέλος στη «Διαύγεια», έρχεται η «Διαφάνεια»: Αυτή είναι η πρόταση του Ινστιτούτου Τσίπρα
υπουργείο εργασίας και συντάξεις
Λάθη στις συντάξεις χηρείας: Έως και 110 ευρώ λιγότερα τον μήνα για 300.000 δικαιούχους
Παρέμβαση του ΕΝΔΙΣΥ – Ζητά άμεση διόρθωση και καταβολή αναδρομικών από το Υπουργείο Εργασίας
Λάθη στις συντάξεις χηρείας: Έως και 110 ευρώ λιγότερα τον μήνα για 300.000 δικαιούχους