Thumbnail
Τι δηλώνει

Ορκίστηκε σήμερα στη Βαρκελώνη η νέα αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας. Με την ανάληψη των καθηκόντων της, αίρεται η κηδεμονία που έχει επιβάλλει η Μαδρίτη σε αυτή την περιοχή της Ισπανίας μετά την απόπειρά της να αποσχιστεί.

O νέος επικεφαλής της κυβέρνησης Κιμ Τόρα δήλωσε ότι επιθυμεί να αρχίσει συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο αυτονομιστής ηγέτης, μέλος της σκληρής πτέρυγας του κινήματός του και προσκείμενος στον αποπεμφθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, περιστοιχιζόταν κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας από 13 συμβούλους που θα σχηματίσουν την κυβέρνησή του, σύμφωνα με το AFP.

Ο νέος αρχηγός της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι έχει στόχο να επιτύχει την ανεξαρτησία της Καταλονίας και ότι θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας προκειμένου να τερματιστεί η αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης.

"Αυτή η κυβέρνηση δεσμεύεται να κινηθεί προς την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με τη μορφή μιας δημοκρατίας", δήλωσε ο Κιμ Τόρα αφότου οι εθνικιστές ανέκτησαν τον έλεγχο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας και το νέο υπουργικό συμβούλιο ορκίστηκε, τερματίζοντας αυτόματα επτά μήνες άμεσου ελέγχου από τη Μαδρίτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μεγαλη τεταρτη
Μεγάλη Τετάρτη: Τι τρώμε και τι συμβολίζει μία από τις πιο αυστηρές ημέρες νηστείας
Η ημέρα, έτσι, γίνεται ένα ισχυρό σύμβολο της σύγκρουσης ανάμεσα στη μετάνοια και την προδοσία, ανάμεσα στη συντριβή της ψυχής και στην πτώση.
Μεγάλη Τετάρτη: Τι τρώμε και τι συμβολίζει μία από τις πιο αυστηρές ημέρες νηστείας
πασχα
Ανατροπή στο σκηνικό του Πάσχα: Με καλό καιρό το ψήσιμο του οβελία
Η πρόγνωση του Νίκου Καντερές φέρνει αισιοδοξία – Ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένη αστάθεια την Κυριακή της Λαμπρής
Ανατροπή στο σκηνικό του Πάσχα: Με καλό καιρό το ψήσιμο του οβελία
τραμπ
Ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράν: Ο Τραμπ συμφώνησε σε 15ήμερη εκεχειρία - «Ναι» και από Χαμενεΐ
Παράθυρο αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή - Για την ώρα, η Μέση Ανατολή δεν βγήκε από την κρίση· απλώς έκανε ένα βήμα πίσω από το χείλος της.
Ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράν: Ο Τραμπ συμφώνησε σε 15ήμερη εκεχειρία - «Ναι» και από Χαμενεΐ