Κόσμος

Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες για το ονοματολογικό

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» απορρίφθηκε

Ολοκληρώθηκε προ ολίγουο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για την ονομασία της πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο ομόλογός του της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

Λίγα λεπτά μετα τις 18:30 ώρα Ελλάδας ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι δεν βρέθηκε λύση αλλά οι δύο πλευρές προτίθενται να οικοδομήσουν το πλαίσιο για τη λύση, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως έληξαν οι συνομιλίες.

Όπως μεταδίδουν Μέσα Ενημέρωσης, ο  ειδικός διαμεσολαβητής απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ και πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους στις Βρυξέλλες

Νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τον ΟΗΕ χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν, ανέφεραν ότι υπήρχε σκληρή αντιπαράθεση με το όνομα. 

Φήμες ανέφεραν ότι τα Σκόπια απέρριψαν το Gorna Macedonija που θα ήθελε η Αθήνα ενώ το Nova ενδεχομένως να μην καλύπτει καμιά από τις δύο πλευρές. 

Ετσι απανήλθε στο προσκήνιο ένα ακόμη όνομα από αυτά που είχε προτείνει ο Μ. Νίμιτς. 

Πρόκειται για το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή Republika Severna Makedonija και πάνω σ’ αυτή την πρόταση έγινε η διαπραγμάτευση αλλά δεν κατέληξε σε λύση.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Market Pass 2026: 600.000 δικαιούχοι παίρνουν ως 240 ευρώ - Πότε τα παίρνετε

Ανατροπή στους πίνακες ΑΣΕΠ: Ακυρώνονται προσλήψεις αναπληρωτών μετά από ελέγχους

Πανελλήνιες 2026: Η πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε  Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος