Thumbnail
Γουατεμάλα

Ερευνητές χρησιμοποιώντας μια υψηλής τεχνολογίας τεχνική εναέριας χαρτογράφησης εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες οικισμούς, πυραμίδες και αμυντικά έργα της φυλής των Μάγια στην πυκνή ζούγκλα της περιοχής Πέτεν στην Γουατεμάλα, γεγονός που υποδηλώνει ότι εκεί ζούσαν εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι εθεωρείτο στο παρελθόν.

Η σχετική ανακοίνωση για τα ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν γεωργικές εκτάσεις και αρδευτικά κανάλια, έγινε την Πέμπτη από μια ομάδα αρχαιολόγων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Γουατεμάλα, οι οποίοι εργάζονται στο Mayan Heritage and Nature Foundation της Γουατεμάλας.

Στην έκθεσή τους εκτιμούν ότι σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν να κατοικούσαν στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Μάγια, τις τροπικές πεδιάδες της σημερινής Γουατεμάλας, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτούνταν μαζική παραγωγή τροφίμων.

«Πρόκειται για δύο με τρεις φορές περισσότερους κατοίκους από όσους υποστήριζεται ότι βρίσκονταν εκεί», λέει στην Guardian ο Μαρτσέλο Α Κανούτο, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Τουλέιν των ΗΠΑ.

H περιοχή της χαρτογράφησης, που εκτείνεται σε 2.100 τμ, είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που εθεωρείτο ότι κατοικούνταν από τους Μάγια, ο πολιτισμός των οποίων γνώρισε την ακμή του το διάστημα 1.000 π.Χ και 900 μ.Χ κατά προσέγγιση. Οι απόγονοί τους εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή.

Εντοπίστηκαν περίπου 60.000 κατασκευές, περιλαμβανομένων τεσσάρων βασικών τόπων τελετουργιών και μυστηρίων με πλατείες και πυραμίδες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το απλό βήμα που πρέπει να κάνετε πάντα στο μπρόκολο πριν το μαγείρεμα

«Κάλτσα»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Υπ. Παιδείας: Τροποποίηση σύνθεσης Σχολικών Εφορειών Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων
Τροποποίηση της υπό στοιχεία 141287/Θ2/26.11.2024 υπουργικής απόφασης «Συγκρότηση Σχολικών Εφορειών των Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων Κομοτηνής...
Υπ. Παιδείας: Τροποποίηση σύνθεσης Σχολικών Εφορειών Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων
απθ
Το ΑΠΘ τιμά τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρ. Αμερικής κ. Δημήτριο με το Έμβλημα «Άγιος Δημήτριος»
Η απονομή θα γίνει την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου
Το ΑΠΘ τιμά τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρ. Αμερικής κ. Δημήτριο με το Έμβλημα «Άγιος Δημήτριος»
Συμβούλιο της Επικρατείας
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Η ΕΘΑΑΕ θωρακίζεται νομικά ενόψει της «μάχης» στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: 20.000 ευρώ για νομική «ασπίδα» της ΕΘΑΑΕ ενόψει ΣτΕ – Στις 6 Φεβρουαρίου η κρίσιμη μάχη
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Η ΕΘΑΑΕ θωρακίζεται νομικά ενόψει της «μάχης» στο Συμβούλιο της Επικρατείας