Thumbnail
Διαδηλώσεις και συγκρούσεις

Σφοδρές αντιδράσεις σε ολόκληρο τον Αραβικό Κόσμο και όχι μόνο έχει προκαλέσει η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεταφέροντας παράλληλα εκεί την πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ, όπου βρισκόταν έως σήμερα.

Σφοδρές συγκρούσεις και νεκροί

Άμεση ήταν η "απάντηση" των Παλαιστινίων σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας, όπου ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις που κατέληξαν σε πολύωρες συγκρούσεις με τις δυνάμεις του ισραηλικού στρατού.

Διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους αρκετών πόλεων, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισράηλ από τις ΗΠΑ.

Πληροφορίες που μεταδίδονται από ΜΜΕ και χρήστες του Διαδικτύου κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες. Επιβεβαιώθηκαν ακόμη δύο νεκροί. Πρόκειται για τον Μαχμούντ αλ-Μάσρι, 30 ετών, ο οποίος έχασε τη ζωή του ανατολικά του Χαν Γιούνες, κοντά στον φράχτη ασφαλείας που κλείνει τα σύνορα του Ισραήλ με τη λωρίδα της Γάζας. Ο δεύτερος δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Διαδηλώσεις σε πολλές αραβικές χώρες και στην Ελλάδα

Ταυτόχρονα μεγάλες διαδηλώσεις ξέσπασαν και σε πολλές αραβικές χώρες. Χιλιάδες άνθρωποι σε Ιράν, Τουρκία, Ιορδανία, Αίγυπτο, Τυνισία και αλλού δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κίνηση Τραμπ.

Στην Ελλάδα καλέστηκε για την Παρασκευή το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από οργανώσεις της Αριστεράς και την Παλαιστινιακή Νεολαία Ελλάδος, μέλη της οποίας έκαψαν τη σημαία του Ισραήλ μπροστά στη Βουλή.

Στους προκατόχους του τα "ρίχνει" ο Τραμπ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τους προκατόχουςγια αθέτηση των υποσχέσεών τους, τονίζοντας ότι ο ίδιος απλώς υλοποίησε μία δέσμευσή του.

Σε ανάρτησή του στο Twitter δημοσίευσε μάλιστα και σχετικό βίντεο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σύνταξη, ένσημα
"Σωσίβιο" σύνταξης: Δωρεάν ένσημα έως και 5 χρόνια σε μακροχρόνια ανέργους της ΔΥΠΑ
Δωρεάν ένσημα για μακροχρόνια ανέργους έως και 5 χρόνια πριν από τη σύνταξη χωρίς καμία εισφορά
"Σωσίβιο" σύνταξης: Δωρεάν ένσημα έως και 5 χρόνια σε μακροχρόνια ανέργους της ΔΥΠΑ
καθηγητής
Από τη Βιάννο στο Πεκίνο: Ο Κρητικός καθηγητής που χορεύει «σιγανό» με τους Κινέζους
Ο Μανώλης Σπανάκης διδάσκει ελληνική γλώσσα και παραδοσιακούς χορούς στην κινεζική πρωτεύουσα, φέρνοντας λίγο από την ψυχή της Κρήτης στα...
Από τη Βιάννο στο Πεκίνο: Ο Κρητικός καθηγητής που χορεύει «σιγανό» με τους Κινέζους