Thumbnail
Δυο ερωτήματα ταλανίζουν τις ΗΠΑ: Ποια ήταν τα κίνητρα του δράστη στο Λας Βέγκας και, δεύτερον, ποιες πρωτοβουλίες θα λάβουν χώρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών;

Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα, η αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να πάρει καιρό. Οι έρευνες συσκοτίζονται από το γεγονός πως ο δράστης ήταν ένας μάλλον φιλήσυχος και σχετικά μοναχικός ανθρωπος.

Το γεγονός όμως ότι ο συνταξιούχος βρέθηκε πάνω από 30 όπλα στην κατοχή του (μοιρασμένα στο πεδίο δράσης του και στον κατοικία του), φέρνει για ακόμη μια φορά στην επικαιρότητα το διαχρονικό πλέον ερώτημα: τι θα γίνει με την χωρίς όριο αγορά όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες; Πόσες τραγωδίες πρέπει να συμβούν ακόμη για να ληφθούν μέτρα;

Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πάνω στο θέμα της οπλοκατοχής, όπως άλλωστε και σε μια σειρά από άλλα θέματα, έχει αλλάξει ακρετές φορές απόψεις με το πέρασμα των ετών. 

Ενάντια στα όπλα 

Στη δεκαετία του 1990 και του 2000 ο Τραμπ εξέφραζε τη στήριξή του στην απαγόρευση των αποκαλούμενων «όπλων επίθεσης», για παράδειγμα μακρύκανες καραμπίνες στρατιωτικού τύπου  και όπλα που πυροβολούν επαναλαμβανόμενα. 

«Γενικά είμαι αντίθετος στον έλεγχο της οπλοκατοχής, αλλά στηρίζω την απαγόρευση όπλων επίθεσης και μιας ελάχιστα μεγαλύτερης περιόδου αναμονής για την αγορά ενός όπλου», έγραφε το 2000 στο βιβλίο του «Η Αμερική που αξίζουμε». 

Όσο όμως άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά με την πολιτική, άλλαζαν και οι απόψεις του περί οπλοκατοχής. Μέχρι την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του το 2015 είχε εξελιχθεί σε... τυπικός Ρεπουμπλικανός, που έβλεπε οποιαδήποτε μορφή κανονισμού για τα όπλα ως παραβίαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων. 

 

 

Τραμπ και NRA

Τον Οκτώβριο του 2015, για παράδειγμα, σε ένα ντιμπέιτ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, υποστήριζε ότι συχνά κρατούσε όπλα ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι ζώνες απαγόρευσης πυροβόλων όπλων σε χώρους όπως σχολεία, εκκλησίες και στρατιωτικές βάσεις είναι «καταστροφή». 

Μάλιστα στο παρελθόν έχει προτείνει ως απάντηση στις μαζικές δολοφονίες τον εξοπλισμό πολιτών με πυροβόλα όπλα, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος θανάτου στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το Σαν Μπερναντίνο θα ήταν μικρότερος αν οι σφαίρες πήγαιναν σε δύο κατευθύνσεις, δηλαδή και προς τα θύματα και προς τους θύτες.

 

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως καν καταφέρει να γίνει αποδεκτός από το ίδιο του το κόμμα, τον Μάιο του 2016 εξασφάλισε τη στήριξη της Εθνικής Ομοσπονδίας Όπλων (ΝRA). Η ομοσπονδία μάλιστα θα χορηγούσε περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια για την προεδρική του καμπάνια, στη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ επρόκειτο να επιτεθεί πολλές στην πολιτική του αντίπαλο, Χίλαρι Κλίντον, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει τους φραγμούς στην οπλοκατοχή και υποστηρίζοντας ότι η δική του υποψηφιότητα προστατεύει τα δικαιώματα των περίπου 55 εκατ. Αμερικανών που κατέχουν όπλα. 

Η σχέση Τραμπ – Ομοσπονδίας επλήγη μόνο μια φορά: τον περασμένο Ιούνιο, μετά το μακελειό με τους 49 νεκρούς σε κλαμπ στο Ορλάντο, ο Τραμπ εμφανίστηκε να υποστηρίζει τους περιορισμούς στην αγορά όπλων για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μια στήριξη που περιορίστηκε σε ένα tweet χωρίς ποτέ να γίνει πράξη. 

I will be meeting with the NRA, who has endorsed me, about not allowing people on the terrorist watch list, or the no fly list, to buy guns.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 15, 2016

Κι ενώ η απάντηση του Τραμπ μετά την τραγωδία στο Λας Βέγκας περιορίζεται σε έκφραση συλλυπητηρίων, η Αμερική εξακολουθεί να μετράει τις πληγές της. Το ζήτημα είναι ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές» έχουν εξαντληθεί. Είναι ώρα για πράξεις και τομές, που είναι μάλλον απίθανο να κάνει ο "μπαρουτοκαπνισμένος" πρόεδρος.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sakellaridis xaritsis
Σακελλαρίδης: Εκτός πραγματικότητας τα περί ένταξης Χαρίτση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ
Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που ήθελαν τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, να εντάσσεται σε ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του...
Σακελλαρίδης: Εκτός πραγματικότητας τα περί ένταξης Χαρίτση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ
μαχαίρι
Λονδίνο: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο
Δύο ανήλικοι μαθητές, ηλικίας περίπου 12 και 13 ετών, τραυματίστηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, προκαλώντας έντονη κινητοποίηση...
Λονδίνο: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο
ασε
Κατηγορηματικό «όχι» της ΑΣΕ στο Εθνικό Απολυτήριο – Προειδοποίηση για σχολείο εξετάσεων και αποκλεισμών
Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν εξεταστικό μαραθώνιο στο Λύκειο μέσω του νέου απολυτηρίου
Κατηγορηματικό «όχι» της ΑΣΕ στο Εθνικό Απολυτήριο – Προειδοποίηση για σχολείο εξετάσεων και αποκλεισμών
κατάσκοπος
Προφυλακίστηκε ο 54χρονος σμήναρχος για την υπόθεση κατασκοπείας - Πάνω από 8 ώρες κράτησε η απολογία του
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 54χρονος σμήναρχος που δρούσε ως κατάσκοπος της Κίνας μετά την μαραθώνια απολογία του στο Αεροδικείο
Προφυλακίστηκε ο 54χρονος σμήναρχος για την υπόθεση κατασκοπείας - Πάνω από 8 ώρες κράτησε η απολογία του