Thumbnail
Μια απαγορευμένη ουσία, γνωστή ως VX, χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο θάνατος του οποίου έχει ανεβάσει κατακόρυφα την διπλωματική ένταση μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, αλλά και της Μαλαισίας.

«Έχουμε συγκλονιστεί από τις τελευταίες αποκαλύψεις των μαλαισιανών αρχών σύμφωνα με τις οποίες το VX (...) χρησιμοποιήθηκε για να σκοτωθεί ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ», τόνισε με ανακοίνωση το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για «μια κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης για τα χημικά όπλα και άλλων διεθνών προδιαγραφών».

Ο κεντρικός ερευνητής της αστυνομίας της Μαλαισίας, τονίζει ο βρετανικός Guardian, Καλίντ Αμπού Μπακάρ, δήλωσε ότι η μία από τις δύο γυναίκες ,που φέρονται ως εκείνες που εκτέλεσαν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ,  παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης από την νευροτοξίνη αυτή.

Το VX είναι γνωστό και ως  N-2-Diisopropylaminoethyl Methylphosphonothiolate και θεωρείται από τον ΟΗΕ ως όπλο μαζικής καταστροφής.

Οι αρχές της χώρας ακόμη αναζητούν το πώς μπήκε η ουσία αυτή στην χώρα και, ενώ το σημείο στο αεροδρόμιο όπου δολοφονήθηκε ο Ναμ θα απολυμανθεί άμεσα. Το VX σαν όπλο αργεί να διαλυθεί και μπορεί να παραμείνει πάνω σε υλικά ή στο έδαφος για μακρά περίοδο.

Πάντως, σε διπλωματικό επίπεδο, τόσο η Μαλαισία όσο και η Κίνα εμφανίζονται αρκετά προσεκτικές αναφορικά με τη χρήση της επικίνδυνης νευροτοξίνης. Το Πεκίνο εξέδωσε μια προσεκτική ανακοίνωση σημειώνοντας ότι έχει λάβει γνώση για την ουσία, αλλά αναμένει τα τελικά αποτελέσματα αναφορικά με το περιστατικό.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών των ΗΠΑ περιγράφει το VX ως την πιο δυνατή νευροτοξίνη και θανατηφόρα εφόσον έρθει σε επαφή με το δέρμα. Η μόνη γνωστή χρήση της είναι σαν χημικό όπλο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 21/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λεωφόρος Συγγρού
Τροχαίο στη λεωφόρο Συγγρού: Μοτοσικλέτα παρέσυρε πεζό στο ύψος του ΦΙΞ – Δύο τραυματίες
Τροχαίο με δύο τραυματίες στη λεωφόρο Συγγρού, όταν μοτοσικλέτα παρέσυρε πεζό στο ύψος του ΦΙΞ- Αυξημένη η κίνηση στο ρεύμα προς Πειραιά
Τροχαίο στη λεωφόρο Συγγρού: Μοτοσικλέτα παρέσυρε πεζό στο ύψος του ΦΙΞ – Δύο τραυματίες
τσουρέκι
ΕΦΕΤ: Ανάκληση τσουρεκιού με μαστίχα Χίου – Περιείχε επικίνδυνη ουσία κουμαρίνη
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα τσουρέκι με μαστίχα Χίου της MINOS FOODS λόγω κουμαρίνης. Μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία, σύμφωνα με εργαστηριακό...
ΕΦΕΤ: Ανάκληση τσουρεκιού με μαστίχα Χίου – Περιείχε επικίνδυνη ουσία κουμαρίνη
φοιτητές
Φοιτητική διαμαρτυρία στο ΑΠΘ κατά των μέτρων επιτήρησης – «Όχι σε τουρνικέ και κάμερες στα πανεπιστήμια»
Διαμαρτυρία φοιτητών στο ΑΠΘ κατά των μέτρων ασφαλείας που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας. Αντίδραση για τουρνικέ, κάμερες και διαγραφές φοιτητών.
Φοιτητική διαμαρτυρία στο ΑΠΘ κατά των μέτρων επιτήρησης – «Όχι σε τουρνικέ και κάμερες στα πανεπιστήμια»
molibi.jpg
ΠΥΣΠΕ Α' Αθήνας - 27η συνεδρίαση 2025: Ενημερωτικό αιρετών της ΔΑΚΕ - Τα θέματα που συζητήθηκαν
Ενημέρωση αιρετών της ΔΑΚΕ στην 27η συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ Α' Αθήνας για το 2025
ΠΥΣΠΕ Α' Αθήνας - 27η συνεδρίαση 2025: Ενημερωτικό αιρετών της ΔΑΚΕ - Τα θέματα που συζητήθηκαν