Κόσμος 0

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ δεν είναι πλήρης χωρίς την Τουρκία

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεκκινήσει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, εκτιμώντας πως η Ένωση θα είναι "ελλιπής" όσο η χώρα του δεν είναι μέλος.

Απευθυνόμενος στους τούρκους διπλωμάτες που συμμετείχαν στην Άγκυρα σε μια ετήσια διάσκεψη πρεσβευτών, ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την ΕΕ να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας "αίροντας τα τεχνητά εμπόδια ένταξης της χώρας μας".

Δήλωσε επίσης πως η Τουρκία αναμένει "την άμεση εφαρμογή της απελευθέρωσης της βίζας" που θα επιτρέψει στους πολίτες της να ταξιδεύουν ελεύθερα στον χώρο Σένγκεν.

"Διαδραματίσαμε έναν σημαντικό ρόλο στο παρελθόν της Ευρώπης και θα το κάνουμε και στο μέλλον. Μια Ευρώπη χωρίς την Τουρκία είναι ελλιπής", πρόσθεσε.

Η ΕΕ και η Άγκυρα διατηρούν τεταμένες σχέσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και την καταστολή που ακολούθησε.

Για την ΕΕ, η Τουρκία εξακολουθεί να μην πληροί τα κριτήρια για την εξαίρεση των υπηκόων της από τις θεωρήσεις διαβατηρίου στη ζώνη Σένγκεν, ενώ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές τον Μάρτιο προέβλεπε την επιτάχυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης της βίζας.

Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 24 Νοεμβρίου ένα ?μη δεσμευτικό? ψήφισμα που απαιτεί το "προσωρινό πάγωμα" των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το οποίο κατήγγειλε έντονα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισείοντας την απειλή ότι θα αφήσει να περάσουν εκ νέου οι μετανάστες προς την Ευρώπη.

Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ έχουν ταχθεί εναντίον του "παγώματος" αλλά "στις παρούσες περιστάσεις, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις "δεν προβλέπεται", υπογράμμισε στις 13 Δεκεμβρίου η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Ανοιχτή επιστολή  προς τον ανώνυμο βαθμολογητή των Πανελλαδικών Εξετάσεων...

Οι 6 δεσμεύσεις Τσίπρα για την Παιδεία – Αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς και τέλος στις Πανελλαδικές

Οι συσκευές που δεν πρέπει να συνδέετε ποτέ σε πολύπριζο – Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος