Thumbnail

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, περισσότερα από 60 μέλη της οποίας επέβαιναν στο μοιραίο Τουπόλεφ Tu-154 που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί ένα σύμβολο για τη Ρωσία και έχει δώσει παραστάσεις παντού στον κόσμο, ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες.

Η Χορωδία Αλεξάντροφ, στην οποία μετέχουν σχεδόν 200 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές, ιδρύθηκε το 1928 και έγινε γνωστή στις θριαμβευτικές περιοδείες της με την ονομασία "Χορωδία του Κόκκινου Στρατού".

Το ρεπερτόριό της αποτελείται από περισσότερα από 2.000 έργα: από ρωσικά δημοτικά, σοβιετικούς ύμνους, εκκλησιαστική μουσική, μέχρι και μοντέρνα ξένα τραγούδια που συνοδεύονταν από ακροβατικές χορογραφίες. Η Χορωδία ήταν ένα από τα ελάχιστα καλλιτεχνικά σύνολα που έκανε περιοδείες στο εξωτερικό κατά τη σοβιετική περίοδο. Έδωσε όμως και εκαντοντάδες συναυλίες στην πρώην ΕΣΣΔ και ηχογράφησε δεκάδες δίσκους που παίζονται ακόμη και σήμερα στις γιορτές. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι καλλιτέχνες ταξίδευαν αδιάκοπα: έδωσαν περισσότερες από 1.500 συναυλίες για τους σοβιετικούς στρατιώτες στις εμπόλεμες ζώνες και σε νοσοκομεία.

Ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξάντροφ, ο ιδρυτής της, είχε την διεύθυνσή της επί 18 χρόνια και κατόπιν παρέδωσε τη χορωδία στον γιο του, τον Μπόρις που έμεινε επικεφαλής της από το 1946 μέχρι το 1987.

Ο Βαλέρι Χαλίλοφ, ο σημερινός διευθυντής της Χορωδίας Αλεξαντρόφ, βρισκόταν μεταξύ των επιβατών του Tu-154, συνοδεύοντας τους χορωδούς που πήγαιναν στη Συρία για να ψυχαγωγήσουν τους Ρώσους στρατιώτες στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή. Ο Χαλίλοφ "συνεισέφερε σημαντικά στο σύγχρονο πολιτισμό, ως διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης", είπε η υφυπουργός Όλγα Γκολόντες χαρακτηρίζοντας τον χαμό του "ανεπανόρθωτη απώλεια". "Πρόκειται για τεράστια αδικία" σχολίασε από την πλευρά του ο πιανίστας Ντένις Ματσούγιεφ, εκφράζοντας τη λύπη του για τον θάνατο του μαέστρου.

"Η Χορωδία Αλεξάντροφ είναι το επισκεπτήριο της ρωσικής κουλτούρας" υπογράμμισε, μιλώντας στο πρακτορείο Ria-Novosti. "Η Χορωδία Αλεξάντροφ είναι μια από τις καλύτερες του κόσμου. Έδινε πάντα παραστάσεις σε εμπόλεμες ζώνες (...) Είναι μια φριχτή τραγωδία" είπε από την πλευρά της η Έλενα Σερμπάκοβα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου Ίγκορ Μοϊσέγιεφ. "Πήγαιναν στη Συρία για καλό σκοπό, σε μια αποστολή ειρήνης. Αδυνατούμε να δεχτούμε αυτήν την απώλεια" υπογράμμισε εξάλλου ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
ΑΣΕΠ: Ο νέος Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής του ΑΣΕΠ για την κομβική Γενική Διεύθυνση του ΥΠΑΙΘΑ (Προκήρυξη 19ΓΔ/2025)
ΑΣΕΠ: Ο νέος Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας
επεισοδια απθ
Πανεπιστημιακοί: Καταδίκη της αστυνομικής παρέμβασης και των μαζικών προσαγωγών φοιτητών στο ΑΠΘ
Έντονη κριτική στο Υπουργείο Παιδείας και στις Πρυτανικές Αρχές για την εμπλοκή τους σε ρόλους αστυνόμευσης και ανακριτικής διερεύνησης
Πανεπιστημιακοί: Καταδίκη της αστυνομικής παρέμβασης και των μαζικών προσαγωγών φοιτητών στο ΑΠΘ
διώξεις φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Στο «εδώλιο» 15 φοιτητές μέσα στον Φεβρουάριο
Σε «κλοιό» διώξεων το φοιτητικό κίνημα: 8 φοιτητές δικάζονται στις 11 Φεβρουαρίου για τη συνδικαλιστική τους δράση, ενώ 7 ακόμη καλούνται σε...
Πολυτεχνείο Κρήτης: Στο «εδώλιο» 15 φοιτητές μέσα στον Φεβρουάριο