Έρευνα: Μηδενικά τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

Βαρύ πλήγμα συνιστά για την ομοιοπαθητική θεραπεία μία νέα έρευνα, η οποία καταδεικνύει ότι τα αποτελέσματα της, ούτως ή άλλως, αμφιλεγόμενης παραϊατρικής μεθόδου είναι... μηδενικά.

Σύμφωνα με τον Independent, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Bond της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή-ερευνητή Paul Glasziou, ανακάλυψαν σε μελέτη τους, για λογαριασμό του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής της χώρας, ότι η ομοιοπαθητική δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από ένα κοινό φάρμακο "placebo".

Η μελέτη βασίστηκε σε δείγμα 176 περιπτώσεων ομοιοπαθητικής. Εκπονήθηκαν 57 συστηματικές αξιολογήσεις, ενώ στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν 68 διαφορετικές περιπτώσεις ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας.

Το αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκο!

Ο ίδιος ο καθηγητής Glasziou αναφέρει: "Ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας, η οποία εκπόνησε την έκθεση, ανακουφίστηκα που το επίπονο ταξίδι του κοσκινίσματος και της σύνθεσης των στοιχείων έφτασε στο τέλος του. Είχα αρχίσει το ταξίδι με μία οπτική «δεν ξέρω», περίεργος για το αν αυτή η απίθανη θεραπεία θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει... αλλά έχω χάσει το ενδιαφέρον μου μετά τη συστηματική εξέταση των 57 αξιολογήσεων που περιείχαν 176 μεμονωμένες μελέτες, καθώς και το ότι ανακαλύψαμε πως δεν διακρίνονται πειστικά αποτελέσματα, πέραν από τα placebo."

"Μπορώ να καταλάβω πως ο Samuel Hahnemann- ο ιδρυτής της ομοιοπαθητικής- ήταν δυσαρεστημένος με την κατάσταση των πρακτικών της ιατρικής του 18ου αιώνα , όπως η αφαίμαξη και ο καθαρισμός και προσπάθησε να βρει μια καλύτερη εναλλακτική λύση", συνεχίζει ο  Glasziou.

Πάντως, πέρα των αποτελεσμάτων της έρευνας, η ομοιοπαθητική αποτελεί ευρέως διαδεδομένη μέθοδος, ενώ υιοθετείται από σημαντικό κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Self tests: Κρούσματα σε 359 μαθητές και 254 εκπαιδευτικούς

Λύκεια - Λινού: Μοριακά τεστ στους μαθητές που βγήκαν αρνητικοί

Ευτράπελες ιστορίες από το μάθημα με webex

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Μαθητές-Θεοδωρίδου: Πρόωρη η συζήτηση για εμβολιασμό πριν το Σεπτέμβριο
Μαθητές-Θεοδωρίδου: Πρόωρη η συζήτηση για εμβολιασμό πριν το Σεπτέμβριο
«Το θεωρώ μάλλον πρόωρο να συζητάμε για εμβολιασμό παιδιών ή εφήβων», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, αναφορικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού των μαθητών...
Μαθητές-Θεοδωρίδου: Πρόωρη η συζήτηση για εμβολιασμό πριν το Σεπτέμβριο
Υπουργείο Παιδείας: Άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία
Υπουργείο Παιδείας: Άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία
Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση με το Δ.Σ της ΟΛΜΕ
Υπουργείο Παιδείας: Άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία