Thumbnail
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

Βαρύ πλήγμα συνιστά για την ομοιοπαθητική θεραπεία μία νέα έρευνα, η οποία καταδεικνύει ότι τα αποτελέσματα της, ούτως ή άλλως, αμφιλεγόμενης παραϊατρικής μεθόδου είναι... μηδενικά.

Σύμφωνα με τον Independent, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Bond της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή-ερευνητή Paul Glasziou, ανακάλυψαν σε μελέτη τους, για λογαριασμό του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής της χώρας, ότι η ομοιοπαθητική δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από ένα κοινό φάρμακο "placebo".

Η μελέτη βασίστηκε σε δείγμα 176 περιπτώσεων ομοιοπαθητικής. Εκπονήθηκαν 57 συστηματικές αξιολογήσεις, ενώ στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν 68 διαφορετικές περιπτώσεις ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας.

Το αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκο!

Ο ίδιος ο καθηγητής Glasziou αναφέρει: "Ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας, η οποία εκπόνησε την έκθεση, ανακουφίστηκα που το επίπονο ταξίδι του κοσκινίσματος και της σύνθεσης των στοιχείων έφτασε στο τέλος του. Είχα αρχίσει το ταξίδι με μία οπτική «δεν ξέρω», περίεργος για το αν αυτή η απίθανη θεραπεία θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει... αλλά έχω χάσει το ενδιαφέρον μου μετά τη συστηματική εξέταση των 57 αξιολογήσεων που περιείχαν 176 μεμονωμένες μελέτες, καθώς και το ότι ανακαλύψαμε πως δεν διακρίνονται πειστικά αποτελέσματα, πέραν από τα placebo."

"Μπορώ να καταλάβω πως ο Samuel Hahnemann- ο ιδρυτής της ομοιοπαθητικής- ήταν δυσαρεστημένος με την κατάσταση των πρακτικών της ιατρικής του 18ου αιώνα , όπως η αφαίμαξη και ο καθαρισμός και προσπάθησε να βρει μια καλύτερη εναλλακτική λύση", συνεχίζει ο  Glasziou.

Πάντως, πέρα των αποτελεσμάτων της έρευνας, η ομοιοπαθητική αποτελεί ευρέως διαδεδομένη μέθοδος, ενώ υιοθετείται από σημαντικό κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

seminaria_3.jpg
Εκπαιδευτικοί: Τα σεμινάρια από σχολικούς συμβούλους είναι υποχρεωτικά μόνο όταν γίνονται εντός ωραρίου
ΣΕΠΕ Ημαθίας: Καλούμε τους Σχολικούς Συμβούλους να πραγματοποιούν τα σεμινάρια εντός του εργασιακού ωραρίου και να φροντίζουν αυτά να ολοκληρώνονται...
Εκπαιδευτικοί: Τα σεμινάρια από σχολικούς συμβούλους είναι υποχρεωτικά μόνο όταν γίνονται εντός ωραρίου
Στέφανος Κασσελάκης
Κασσελάκης κατά Τσίπρα: «Με ήθελε εξιλαστήριο θύμα – Είχε στηθεί σχέδιο»
Κασσελάκης: «Ο Τσίπρας με ήθελε εξιλαστήριο θύμα – Είχε στηθεί σχέδιο να φορτωθώ τις αμαρτίες του παρελθόντος»
Κασσελάκης κατά Τσίπρα: «Με ήθελε εξιλαστήριο θύμα – Είχε στηθεί σχέδιο»
αττικον
Μεταπνευμονοϊός – HMPV: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο 50χρονος σε ΜΕΘ στο «Αττικόν»
O ασθενής είναι στην ηλικία των 50 ετών και πάσχει από υποκείμενο νόσημα, κάτι το οποίο ανησυχεί ιδιαιτέρως τους γιατρούς
Μεταπνευμονοϊός – HMPV: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο 50χρονος σε ΜΕΘ στο «Αττικόν»