Στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ αναμένεται να αναπτύξει δυνάμεις η Frontex, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός, σκοπός του είναι να βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών, ενώ η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληαλ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και της Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της επιχείρησης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».
Η εν λόγω δραστηριότητα που αφορά την ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο.
Πάντως, μέχρι στιγμής η Frontex συνδράμει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο οργανισμός είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να χορηγήσουν 775 συνοριοφρουρούς, 600 εκ των οποίων προορίζονται για την Ελλάδα. Ο αριθμός των υπαλλήλων έως σήμερα αγγίζει τα 447 άτομα.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο
Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Alfavita Newsroom