Thumbnail
Αρχίζει ο Γολγοθάς των δηλώσεων

 

 

Δημοσιοποιήθηκαν οι αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των δηλώσεων. Δόθηκε ήδη η πρώτη... παράταση στις προθεσμίες υποβολής

 

Στη δημοσιότητα, μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών (gsis.gr), δόθηκε το «βιβλιάριο» με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

 

Σε λειτουργία βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet, μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις από όλους τους φορολογούμενους. Υποχρεωτική από φέτος είναι η αναγραφή του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και των παροχών σε χρήμα από τα ασφαλιστικά ταμεία στους ασφαλισμένους, όπως για επίδομα τοκετού, γυαλιά όρασης, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια κ.ά. Στόχος της συγκυβέρνησης, ο οποίος δεν ομολογείται ούτε στο «βιβλιαράκι», είναι το να χαρατσώσουν και τα ποσά αυτά με το τέλος της «αλληλεγγύης». Σχετικά με τους τόκους καταθέσεων αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος.

Μετά και τις αλλεπάλληλες «καθυστερήσεις» και τις εμπλοκές που έχουν να κάνουν ακόμη και με τη χορήγηση των βεβαιώσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία στους συνταξιούχους τους, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει παράταση μέχρι και τα τέλη Ιούλη (αντί για 30 Ιούνη), ενδεχομένως και για τα μέσα Αυγούστου, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Να σημειωθεί ότι τα αφορολόγητα όρια, η καρατόμηση φορο-ελαφρύνσεων κ.ά. διατηρούνται στο επίπεδο των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, ενώ τα πρόσθετα μέτρα της φοροληστείας, αυτά που ισχύουν από το Γενάρη φέτος, θα αποτυπωθούν στις δηλώσεις του 2014.

Σύμφωνα με τις παρεχόμενες Οδηγίες:

Υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος.

Αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο.

Αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών είτε είναι ιδιοκατοικούμενες είτε είναι μισθωμένες είτε δωρεάν παραχωρούμενες.

Δε δηλώνονται τυχόν ανείσπρακτες και δεδουλευμένες αποδοχές μισθωτών για το έτος 2012, λόγω «οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη». Προϋπόθεση είναι να αναγραφούν σε «διακεκριμένη σειρά» στις βεβαιώσεις αποδοχών που χορηγούν οι εργοδότες. Τα ποσά αυτά θα φορολογηθούν αργότερα μετά την καταβολή τους.

Μισθωτοί που δεν εισέπραξαν αποδοχές για το 2012 και που δεν τους χορηγήθηκε βεβαίωση, λόγω επίσχεσης εργασίας ή πτώχευσης του εργοδότη θα πρέπει να υποβάλλουν και υπεύθυνη δήλωση.

Οι αποδείξεις δαπανών δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται από τους φορολογούμενους, ώστε να είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.

Από τη ΓΓΓΠΣ θα προστίθεται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου που ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Δηλώσεις για τους αποβιώσαντες υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα από τους συγγενείς στην αρμόδια Εφορία.

Οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν στα φετινά Ε1 και που αφορούν στα εισοδήματα του 2012 είναι:

Οι κωδικοί 327-328 στον πίνακα 2. Συμπληρώνονται από τους νέους πάνω από 18 χρονών, που φέτος υποβάλλουν δήλωση για πρώτη φορά, και που δεν είναι προστατευόμενα μέλη από τους γονείς τους.!

Οι κωδικοί 659-660 του πίνακα 6, όπου δηλώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ακόμη και αυτά που απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος. Στόχος της συγκυβέρνησης είναι να επιβάλει και στα ποσά αυτά το χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης».

Κωδικοί 019-020 στον πίνακα 2. Αφορά σε κατηγορίες μισθωτών που πληρώνονται με το «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών και συγκεκριμένα για όσους από αυτούς έχουν έγγραφη σύμβαση, μέχρι σε 3 εργοδότες, ή όσοι εισέπραξαν το 75% των ετήσιων εσόδων τους από έναν εργοδότη. Θα πρέπει να αναγράψουν το σημείο «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», ώστε το χαράτσι «επιτηδεύματος» να υπολογιστεί στα 500 ευρώ (έναντι 650 ευρώ για τις άλλες κατηγορίες).

Κωδικοί 027-028 στον πίνακα 2. Εμποροι που έχουν γεννηθεί μέχρι το τέλος του 1950, δηλαδή έχουν ηλικία πάνω από 62 χρονών θα πρέπει να αναγράψουν το σημείο «Χ» στη λέξη «ΝΑΙ» προκειμένου να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.

Κωδικοί 333-334 στον πίνακα 8. Αναγράφονται τα ποσά της «εισφοράς αλληλεγγύης» από μισθούς και συντάξεις που παρακρατήθηκαν από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κωδικοί 204, 205 και 206 στον πίνακα 5, όπου δηλώνονται οι κατοικίες του φορολογούμενου, προκειμένου να προσδιοριστούν τα χαράτσια για τα τεκμήρια διαβίωσης. Αναγράφονται οι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος όλων των κατοικιών που δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει ο φορολογούμενος, προκειμένου να τους αξιοποιήσουν σε «διασταυρωτικούς ελέγχους».

Κωδικοί 846-849 στον πίνακα 9. Σε κάθε έναν από τους κωδικούς αυτούς πρέπει να δηλωθεί ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε προστατευόμενου παιδιού.

Κωδικοί 177-178 στον πίνακα 4Ε. Συμπληρώνονται από όσους εισέπραξαν το 2012 νοίκια από κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. Με τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου κωδικού το εισόδημα από τις εκμισθώσεις θα επιβαρυνθεί με συμπληρωματικό φόρο 1,5% αντί 3% που ισχύει για τις υπόλοιπες μισθώσεις.

Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη, 28/5/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pamak panepistimio makedonias
Παν. Μακεδονίας: Ημερίδα για τις βέλτιστες πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στις ελληνικές επιχειρήσεις
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου και ώρα 19:00
Παν. Μακεδονίας: Ημερίδα για τις βέλτιστες πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στις ελληνικές επιχειρήσεις