Thumbnail
Οι "παγίδες" στις φορολογικές δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών

 

 
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:
 
1. Τα τεκμήρια διαβίωσης απειλούν τους επιτηδευματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα ή και ζημιές αφού θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημά τους.
 
2. Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, μέσω Taxinet είναι υποχρεωτική για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατά τη διάρκεια του 2012 ασκούσαν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
 
3. Φέτος οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων όλων ανεξαιρέτως των φυσικών προσώπων λήγουν στις 30 Ιουνίου, ανεξαρτήτως του τρόπου υποβολής και του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ τους.
 
4. Εκτός από το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης οι επιτηδευματίες συμπληρώνουν και συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3 με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.
 
5. Οι σύζυγοι συμπληρώνουν ξεχωριστά έντυπα Ε3 αν και οι δύο είναι υπόχρεοι στην υποβολή του, λόγω επαγγέλματος.
 
6. Τα καθαρά κέρδη των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του ΚΒΣ υπολογίζονται μόνο λογιστικά, δηλαδή με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδά τους.
 
7. Μόνο τη λογιστική μέθοδο θα χρησιμοποιήσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να προσδιορίσουν τα καθαρά κέρδη που απέκτησαν το 2012.
 
8. Οι επιτηδευματίες θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης» ή αυτοελέγχου, δηλαδή να κλείσουν χωρίς έλεγχο την χρήση του 2012. Όσοι περαιώνουν με τη διαδικασία του αυτοελέγχου υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεών τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους.
 
9. Δαπάνες του φορολογούμενου για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για ασφαλιστικές εισφορές (προς τον ΟΑΕΕ ή άλλα ταμεία αυτοαπασχολουμένων) για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, για ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, ασφάλιστρα ζωής, διατροφή, δωρεές εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα.
 
10. Για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω το συνολικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο.
 
11. Εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» οι δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2012 για να αγοράσουν ακίνητα, να ανεγείρουν οικοδομές ή να κατασκευάσουν πισίνες. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στον πίνακα 6 τα ποσά που διέθεσαν πέρυσι για την αγορά ακινήτων ή την ανέγερση οικοδομών.
 
12. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων θα υποβληθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013.
 
13. Όλα τα δικαιολογητικά φυλάσσονται στο σπίτι και προσκομίζονται στην εφορία σε περίπτωση που γίνεται έλεγχος.
 
 
 
imerisia.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βροχές, καταιγίδες, πρόγνωση καιρού
«Κόκκινος συναγερμός» σε έξι περιοχές – Αυξημένη εγρήγορση για την Αττική - Ισχυρές βροχές και κίνδυνος πλημμυρών σήμερα
Αττική: Δύσκολες ώρες σήμερα
«Κόκκινος συναγερμός» σε έξι περιοχές – Αυξημένη εγρήγορση για την Αττική - Ισχυρές βροχές και κίνδυνος πλημμυρών σήμερα
Μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Βιόλαντα
Μεγάλή πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Βιόλαντα: Τρεις τραυματίες - Αγωνία για 5 αγνοούμενους
Μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Βιόλαντα στα Τρίκαλα: Τρεις τραυματίες, πέντε αγνοούμενοι εργαζόμενοι
Μεγάλή πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Βιόλαντα: Τρεις τραυματίες - Αγωνία για 5 αγνοούμενους
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Υπόθεση διευθύντριας σχολείου στις Σέρρες: Καμία ανοχή στη βία, αλλά και κρίσιμα ερωτήματα για τις ευθύνες της Πολιτείας
Η συγκεκριμένη διευθύντρια δεν βρέθηκε τυχαία στη θέση ευθύνης που κατείχε. Κρίθηκε «κατάλληλη» από το διοικητικό σύστημα, τοποθετήθηκε ως...
Υπόθεση διευθύντριας σχολείου στις Σέρρες: Καμία ανοχή στη βία, αλλά και κρίσιμα ερωτήματα για τις ευθύνες της Πολιτείας
τραχανας
Τραχανάς με λουκάνικο: το οικονομικό πιάτο που ζεσταίνει τον χειμώνα
Ο τραχανάς, από τα πιο χαρακτηριστικά τρόφιμα του χειμώνα, συναντά το χωριάτικο λουκάνικο και δίνει ένα πιάτο απλό, χορταστικό και προσιτό, που...
Τραχανάς με λουκάνικο: το οικονομικό πιάτο που ζεσταίνει τον χειμώνα