Thumbnail
Εν αναμονή της απόφασης του κονκλαβίου για τον νέο Πάπα, χιλιάδες πιστοί του τζόγου ανά την υφήλιο τρέχουν να προλάβουν να δώσουν τα στοιχήματά τους για το ποιός θα είναι ο επόμενος ποντίφικας.

 

Εν αναμονή της απόφασης του κονκλαβίου για τον νέο Πάπα, χιλιάδες πιστοί του τζόγου ανά την υφήλιο τρέχουν να προλάβουν να δώσουν τα στοιχήματά τους για το ποιός θα είναι ο επόμενος ποντίφικας. Ο τζόγος αυτός γίνεται σε ιντερνετικά γραφεία στοιχημάτων, όπου - μόνο στη Βρετανία - 12 εκατομμύρια ευρώ θα «παιχτούν» γύρω από την εκλογή, σύμφωνα με εκτίμηση της Μονάδας Πολιτικών Προβλέψεων της Σχολής Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ στη Βρετανία.
 
«Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτά που έχουν τοποθετηθεί σε στοίχημα για οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός στην ιστορία», τονίζει ο διευθυντής της σχολής, καθηγητής Λέιτον Βον-Γουίλιαμς, προσθέτοντας πως «τα γραφεία αυτά αποτελούν την ασφαλέστερη ένδειξη για το ποιος μπορεί να αναδειχθεί νέος πάπας. Οσο αδύναμος κι αν είναι, ο τζόγος του ιντερνετ είναι πιο ισχυρός απ' οτιδήποτε άλλο».
 
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη «Μέκκα» του παγκόσμιου τζόγου, το Λας Βέγκας: «ο στοιχηματισμός [για το νέο πάπα] είναι άνευ προηγουμένου. Πολλοί άνθρωποι ποντάρουν καθημερινά εκατομμύρια δολάρια στους μπουκμέικερ του Λας Βέγκας», σημειώνει ο Τζέι Ντι Μπελ, ένας από τους πιο γνωστούς μπουκμέικερ της «Πόλης της Αμαρτίας».
 
Εν τω μεταξύ, η ιστοσελίδα oddschecker.com συγκέντρωσε τις αποδόσεις 24 μεγάλων στοιχηματικών εταιρειών του διαδικτύου (betfair, 365bet, skybet, Paddy Power, Bwin κτλ), τα έβαλε «στο μπλέντερ» και από τη σύγκριση τους προοιωνίζεται μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Άντζελο Σκόλα και του Πέτερ Τάρκσον. Ο στοιχηματικός κόσμος δίνει ελαφρύ προβάδισμα στον Ιταλό καρδινάλιο, με τον Γκανέζο επίσκοπο να ακολουθεί με μικρή διαφορά, ενώ στην τρίτη θέση είναι ο καρδινάλιος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας του Καναδά Μαρκ Ουελέ.
 
Σάλος ξέσπασε με την ιρλανδική εταιρεία Paddy Power η οποία προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση, για τα στοιχηματικά  δεδομένα: δεσμεύτηκε να επιστρέψει το ποσό που στοιχημάτισαν οι παίκτες σε περίπτωση που αναδειχθεί ο πρώτος έγχρωμος πάπας. Πολλοί μιλάνε ευθέως για ρατσισμό, άλλοι απλώς θεωρούν πως το γραφείο στοιχημάτων τολμά να αποκαλύψει τη δική του προτίμηση.
 
Τέλος, οι εταιρείες στοιχημάτων έδωσαν στη δημοσιότητα και το επικρατέστερο, βάσει στοιχημάτων, όνομα του νέου ποντίφικα: προηγείται το όνομα «Λέοντας» κι ακολουθεί το «Πέτρος».
 
Το πρώτο επιβεβαιωμένο «τζογάρισμα» για τον πάπα - και όχι μόνο - καταγράφεται το 1503, όταν εξελέγη ο Λέων ο 10ος. «Πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο παράδειγμα οργανωμένου στοιχήματος για οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, περισσότερο από 350 χρόνια πριν τα πολύ σοβαρά στοιχήματα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», είπε ο καθηγητής Βον-Γουίλιαμς.
 
Το Βήμα 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη: Ο Γεράσιμος δίνει τη δική του σιωπηλή μάχη ζωής
«Ίσως τα θύματα να μην είναι 57» – Συγκλονίζουν οι αναφορές στη δίκη για τον μοναδικό επιζώντα του πρώτου βαγονιού
Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη: Ο Γεράσιμος δίνει τη δική του σιωπηλή μάχη ζωής
αρτεμις
Άλμα στην ιστορία: Το Artemis II «άγγιξε» τη Σελήνη και έσπασε κάθε ρεκόρ απόστασης
Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή μετά το 1972 ταξίδεψε πιο μακριά από ποτέ – Νέα εποχή στην εξερεύνηση του Διαστήματος
Άλμα στην ιστορία: Το Artemis II «άγγιξε» τη Σελήνη και έσπασε κάθε ρεκόρ απόστασης