ειδικη αγωγή
Thumbnail
Μαύρη Πέμπτη για περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους

Από σήμερα βγάλ΄ τα πέρα μόνος σου στη διαπραγμάτευση με το αφεντικό σου: Μαύρη Πέμπτη για περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους είναι η σημερινή ημέρα, καθώς λήγουν 42 κλαδικές συμβάσεις εργασίας και εφόσον δεν υπάρξουν νέες συλλογικές συμβάσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, τότε είναι αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών έως και 30%

Σήμερα λήγουν 42 κλαδικές συμβάσεις εργασίας και πλέον μετρούν αντίστροφα καθώς εφόσον δεν υπάρξουν νέες συλλογικές συμβάσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, τότε είναι αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών έως και 30%. Μέχρι το τέλος του 2013, εκτιμάται ότι περίπου το 80% θα έχει οδηγηθεί στην υπογραφή ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων.
 
Τέρμα στις συντεχνίες! Εμπρός για ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις
 
Ρεκόρ επιχειρησιακών συμβάσεων καταγράφεται το 2012 καθώς υπογράφηκαν 975 συμβάσεις από τις οποίες οι 757 (το 77,6%) προέβλεψαν μειώσεις μισθών και επιδομάτων. Ετσι, μόλις...22 κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις παραμένουν σε πλήρη ισχύ από σήμερα Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, οπότε λήγουν αυτόματα (σε εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου) συνολικά 45 συμβάσεις για τις οποίες ξεκινά τρίμηνη προθεσμία είτε για την υπογραφή νέων είτε για την επαναρρύθμιση των μισθολογικών και άλλων όρων εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων (στις τράπεζες, ναυτιλιακές εταιρείες, βιομηχανίες κ.α.) μέσω ατομικών ή επιχειρησιακών συμφωνιών που πλέον κυριαρχούν στην αγορά.
 
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μετά την αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από το Φεβρουάριο του 2012 έως και σήμερα:
- 106 συμβάσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και της παροχής υπηρεσιών έχουν λήξει ή καταγγελθεί χωρίς να υπογραφούν νέες. Οι συμβάσεις αυτές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αντικαταστάθηκαν με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών.
 
Όλοι στα 586 ευρώ μεικτά
- Από τις 48 συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 μόνο 7 νέες υπογράφηκαν προβλέποντας μειώσεις μισθών με "αντάλλαγμα" τη διατήρηση επιδομάτων τα οποία, σε αντίθετη περίπτωση, θα χάνονταν. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στο εμπόριο.
- Υπογράφηκαν 975 επιχειρησιακές συμβάσεις από τις οποίες οι 757 (ποσοστό 77,6%) καθόρισαν χαμηλότερους μισθούς. Οι 706 συμβάσεις υπογράφηκαν από Ενώσεις Προσώπων (λόγω έλλειψης σωματείου ή επειδή ο αριθμός των απασχολουμένων ήταν κάτω των 29 ατόμων) και από αυτές οι 701 προέβλεψαν μειώσεις μισθών έως και 30% (στα όρια της ΕΓΣΣΕ). Με συμφωνία επιχειρησιακού σωματείου υπογράφηκαν 56 συμβάσεις με μείωση μισθών και 213 χωρίς μείωση (αλλά με διατήρηση επιδομάτων).
 
Στενεύει το χρονικό περιθώριο
 
Τις "λύσεις" της σύναψης νέων κλαδικών συμβάσεων (αν υπάρξει συμφωνία) ή της ρύθμισης των όρων αμοιβής και εργασίας μέσω επιχειρησιακών ή και ατομικών συμφωνιών θα έχουν για ένα τρίμηνο (έως τις 14 Μάιου) 45 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κλάδους όπως στις τράπεζες, στη χημική βιομηχανία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στην ποτοποιία και στις εταιρείες αναψυκτικών, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, σε βιομηχανίες παστερίωσης γάλακτος, απορρυπαντικών, ζυμών αρτοποιίας, καπνοβιομηχανίας, στα καταστήματα πώλησης κρεάτων, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι γεωπόνοι κ.α.
 
Ποιες συμβάσεις παραμένουν σε ισχύ
 
(σε παρένθεση η ημερομηνία λήξης)
1. Ξένων Αεροπορικών Εταιρειών (31/12/2014)
2. Αισθητικών (30/6/2015)
3. Ζαχαρωδών εργαστήρια (19/8/2013)
4. Ιδιωτικών Κλινικών (31/12/2013)
5. Ξενοδοχείων (31/12/2013)
6. Υποθηκοφυλακείων Αμμισθοι (31/7/2013)
7. Φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Αττικής (31/8/2013)
8. Δημοτικών επιχειρήσεων (31/12/2013)
9. Εμπορίου (31/7/2013)
10. Μουσικών - τραγουδιστών Κέντρων Διασκέδασης (20/4/2015).
11. Ναυτιλιακών Πρακτορείων (30/6/2014).
12. Τεχνικών Μελετητικών Εταιρειών (31/12/2013).
13. Βιβλιοδετείων (31/12/2013).
14. Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΤΕΕ (31/8/2013)
15. Βιομηχανίας ζυμαρικών (31/12/2013).
16. Μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων (31/12/2013).
17. Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (31/12/2013).
18. Υπάλληλοι ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης (31/5/3013).
19. Σιδηροβιομηχανίας (30/6/2013).
20. Σκυροδέματος Ο.Χ (22/3/2013)
21. Χειριστές Ανυψωτικών Λατομείων - πέτρας (31/12/2013)
22. Χειριστές Ανυψωτικών Μεταλλείων Λιγνιτωρυχείων (31/12/2013)
 
Σύντομα μείωση και του κατώτατου μισθού
 
Σε ανώμαλη προσγείωση ανάγκασαν χθες οι Βρυξέλλες την Αθήνα, καθώς από τη μία πλευρά στέλνουν σαφές μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζουν κανένα λάθος στους υπολογισμούς του οικονομικού προγράμματος και από την άλλη επιβεβαιώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ζήτημα αναθεώρησης του κατώτατου μισθού από το 2014.
Ο Ολι Ρεν και η Λαγκάρντ άκουσαν τον Στουρνάρα στο Eurogroup και χθες ο πρώτος ξεκαθάρισε πως δεν αναγνωρίζει αναθεώρηση λόγω λάθους, αλλά μπορεί να αναθεωρηθεί το 2014 ο κατώτατος μισθός
 
Η παρέμβαση του αρμόδιου επιτρόπου, Ολι Ρεν, αποδεικνύει ότι ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργος, ήξερε τι έλεγε όταν δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι... υψηλός, αλλά ανέτρεψε με τη δήλωσή του τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι «ο κ. Μέργος βγήκε αυτοβούλως λέγοντας την προσωπική του άποψη, η οποία δεν έχει σχέση με την ελληνική πραγματικότητα» και προσέθεταν ότι «οι εταίροι δεν θέτουν θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, επειδή αντιλαμβάνονται ότι μία τέτοια απόφαση δεν θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία».
Βαρύ κλίμα
 
Με βάση τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι δεν τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης του κ. Μέργου από τη θέση του, το κλίμα όμως για τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών παραμένει εξαιρετικά βαρύ και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η παρέμβαση του Μαξίμου και οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα αλλά και του Γ. Βρούτση, που ακολούθησαν για να πείσουν ότι έγινε λάθος, ήθελαν απλώς να κρύψουν τα «ψιλά γράμματα» του Μνημονίου 3, όπου αναφέρεται, επί λέξει: «Από το πρώτο τρίμηνο του 2014 η κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτατου μισθού με σκοπό πιθανές βελτιώσεις πάνω στην απλότητά του και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της απασχόλησης και της μάχης έναντι της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».
 
«Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014 με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση» απάντησε ενδεικτικά ο κ. Ρεν στις ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, αλλά και του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Κώστα Πουπάκη, αδειάζοντας επί της ουσίας την ελληνική κυβέρνηση που έσπευσε να αποδοκιμάσει τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών.
 
Αναδημοσίευση απο thepressproject.gr
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τραγική η κατάσταση στην Κέρκυρα για τους Εκπαιδευτικούς με την εξεύρεση κατοικίας

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών χωρίς Speaking - Έκθεση σε 1 ημέρα: Υπάρχει και σαρώνει το ενδιαφέρον

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ειδικηαγωγή
Το εξ αποστάσεως (με ελληνικό ΦΕΚ) ΠΜΣ στην ΕΑΕ του Παν.Λευκωσίας (ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ)
ΜΕΣΩ ΤΟΥ ALFAVITA.GR συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και διεκδίκησε υποτροφία στο μοριοδοτούμενο ΠΜΣ της Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και...
Το εξ αποστάσεως (με ελληνικό ΦΕΚ) ΠΜΣ στην ΕΑΕ του Παν.Λευκωσίας (ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ)
ΠΑΣΑΔ: Αίτημα επικαιροποίησης κενών ώστε να προσμετρηθούν οι άδειες των νεοδιόριστων
ΠΑΣΑΔ: Ζητά καταγραφή των αδειών των νεοδιόριστων και προσμέτρησή τους για την Α' φάση προσλήψεων αναπληρωτών
ΠΑΣΑΔ: Αίτημα επικαιροποίησης κενών ώστε να προσμετρηθούν οι άδειες των νεοδιόριστων
36χρονη καταγγέλλει το σύζυγό της: «Με κακοποιεί και με βιάζει επί 19 χρόνια»
Τις καταγγελίες επιβεβαίωσε και η κόρη τους η οποία επιπλέον κατήγγειλε ότι ο πατέρας ασκούσε σωματική βία και στην ίδια.
36χρονη καταγγέλλει το σύζυγό της: «Με κακοποιεί και με βιάζει επί 19 χρόνια»