Thumbnail
Το σχέδιο θα εφαρμοστεί σταδιακά αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2013

 

«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

Εντός φόρου όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα

Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για επιβολή του νέου ενιαίου φόρου στη συνολική ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων οικοπέδων, αγροτεμαχίων και γηπέδων εκτός σχεδίου σε όλες τις περιοχές της χώρας.

 

Το σχέδιο θα εφαρμοστεί σταδιακά αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2013, οπότε και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι τροποποιητικές και διορθωτικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (έντυπο Ε9). Αμέσως μετά θα δρομολογηθούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές αφετηρίας για τα εκτός σχεδίου, τις λεγόμενες αρχικές τιμές βάσης ή ειδικές τιμές βάσης (ΑΒΑ και ΕΒΑ) που σε ορισμένες περιοχές-φιλέτα, όπως στην Αττική, τουριστικές παραλιακές ζώνες, νησιά κ.ά., θα ξεπερνούν και το 100%.

Στην τελική φάση οι νέες αντικειμενικές τιμές στα εντός σχεδίου ακίνητα που θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές και θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα κατά τακτικά χρονικά διαστήματα θα εφαρμοστούν και στα εκτός σχεδίου με κατάργηση των τιμών εκκίνησης.

Κατανομή βαρών 
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η ένταξη στη φορολογητέα ύλη των οικοπέδων, αγροτεμαχίων και γηπέδων εκτός σχεδίου θα συμβάλει στη δικαιότερη κατανομή των βαρών και στην αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων από «χρυσές δουλειές» με ακίνητα.

Εξετάζεται η εξαίρεση από τον φόρο των αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή την απαλλαγή μέχρι ενός ορισμένου ορίου έκτασης.

Εξετάζεται η εξαίρεση από τον φόρο των αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή την απαλλαγή μέχρι ενός ορισμένου ορίου έκτασης.
 

Μάλιστα, θέτουν το ερώτημα αν είναι δίκαιο κάποιος που έχει πρώτη κατοικία να καταβάλλει φόρο και να υπόκειται στα τεκμήρια και κάποιος άλλος που έχει στην κατοχή του μεγάλες εκτάσεις εκτός σχεδίου σε περιοχές φιλέτα να μην πληρώνει φόρο και ταυτόχρονα να βάζει στην τσέπη αφορολόγητα μεγάλα κέρδη από την πώληση, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του υπουργείου Οικονομικών.

«Είναι δυνατόν φορολογούμενος που πουλάει ένα παραθαλάσσιο αγροτεμάχιο να εμφανίζει στο συμβόλαιο εκμεταλλευόμενος τις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές εκκίνησης ότι εισέπραξε από τον αγοραστή 5.000 ευρώ και στην πραγματικότητα να έχει εισπράξει 100.000 ή 200.000 ευρώ μαύρο χρήμα;», αναρωτιόταν αρμόδιος παράγοντας.

Εντός φόρου όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα

Για να κλείσουν τα παράθυρα της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής και να αποκτήσει η Εφορία πλήρη και πραγματική εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση και τη φοροδοτική ικανότητα κάθε φορολογουμένου στον νέο ενιαίο φόρο και στο περιουσιολόγιο θα ενταχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα ανεξάρτητα από το είδος, την έκταση και την περιοχή που βρίσκονται.

Σενάρια... κοστολόγησης
Εισφορά με το στρέμμα και αυξημένες τιμές αφετηρίας

Οι λεπτομέρειες για τη φορολόγηση και την αξιοποίηση των εκτός σχεδίου ακινήτων ακόμα και των αγροτικών καλλιεργούμενων εκτάσεων από τις ελεγκτικές αρχές θα αποφασιστούν εντός του 2013 με δημοσιονομική πυξίδα την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια, όπως η επιβολή σε πρώτη φάση στρεμματικού κατ' αποκοπήν φόρου με βασικό κριτήριο την τοποθεσία και το είδος του ακινήτου (αν βρίσκεται σε ορεινή, πεδινή, τουριστική περιοχή, απόσταση από αστικά κέντρα, από θάλασσα, αγροτεμάχιο, βοσκότοπος, αγροτική καλλιέργεια).

Στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζουν ότι «μια κατά προσέγγιση» κατηγοριοποίηση των ακινήτων αναφορικά με το είδος, την πρόσοψη και την απόσταση από τη θάλασσα μπορεί να γίνει με βάση τους σχετικούς κωδικούς που υπάρχουν στο E9.

Θα προστίθενται 
Ενα άλλο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει την εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή την απαλλαγή μέχρι ενός ορισμένου ορίου έκτασης και η φορολόγηση των υπολοίπων με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα προστίθενται στα υπόλοιπα και ο νέος ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Οι τιμές στα εκτός σχεδίου, όπως και στα εντός σχεδίου ακίνητα θα προσαρμοστούν με τις αγοραίες το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Επισημαίνεται ότι στη νέα σύμβαση με την τρόικα αναφέρεται ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένας νέος πάγιος μηχανισμός αναθεώρησης και συνεχούς επικαιροποίησης των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμίζονται με τις εμπορικές τιμές. Την ευθύνη γι' αυτόν το μηχανισμό θα έχει η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα η Διεύθυνση φορολογίας κεφαλαίου, με στόχο οι αναπροσαρμογές στις τιμές των ακινήτων να αποσυνδεθούν από πολιτικές παρεμβάσεις και αποφάσεις.

Η αναπροσαρμογή σε πρώτη φάση των αρχικών τιμών βάσης στα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού και στη συνέχεια η ένταξή τους στο σύστημα αντικειμενικών τιμών που ισχύουν για τα εντός σχεδίου θα επιφέρει αυτόματα αύξηση της αξίας τους και συνεπώς του φόρου κατοχής που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους ή του φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών σε περίπτωση που το ακίνητο αλλάξει χέρια.

Χαμηλές 
Επιπρόσθετα θα ενεργοποιηθεί και σε αυτές τις περιπτώσεις το «πόθεν έσχες» και τα τεκμήρια διαβίωσης και με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιβληθεί φόρος υπεραξίας 20% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.

Με το υφιστάμενο καθεστώς η αντικειμενική αξία των ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού δεν έχει ειδικούς όρους δόμησης, είναι χαμηλή και σε πολλές περιοχές της χώρας απέχει παρασάγγας από την πραγματική.

Επικαιροποίηση
Ανοίγουν οι πύλες του Τaxisnet για τελικό Ε9

Για μία ακόμη φορά εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να εισέλθουν στο Taxisnet και να επισφραγίσουν ή να αλλάξουν τη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης, το λεγόμενο Ε9, με βάση τα εμπράγματα δικαιώματα που έχουν σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Η υποχρέωση δήλωσης των ακινήτων εκτός σχεδίου εν όψει της επιβολής του νέου φόρου προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία ορίζει ότι: «Φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1.1.2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Νομικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1.1.2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31.3.2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31.12.2012.».

Υπενθυμίζεται ότι η μη υποβολή ή η ανακριβής δήλωση επισύρει αυτοτελές πρόστιμο από 117-1.170 ευρώ ή σε περίπτωση που προκύπτει φόρος για τα ακίνητα προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% κάθε μήνα για εκπρόθεσμη δήλωση και μέχρι 60% ή 2% κάθε μήνα και μέχρι 120% για ανακριβή δήλωση. Παράλληλα, σε περίπτωση μη αναγραφής των ακινήτων στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης η Εφορία μπλοκάρει τη μεταβίβασή τους.

Τα στοιχεία που πρέπει να οριστικοποιήσουν οι φορολογούμενοι στο Taxisnet περιλαμβάνονται στον πίνακα 2 και αφορούν τα αγροτεμάχια (γήπεδα και εκτάσεις) που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός οικισμού.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

afrikaniki-skoni
Πανεπιστήμιο Κρήτης για αφρικανική σκόνη: Ήταν «σημαντικό» επεισόδιο
Οι μέγιστες συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρηθήκαν στην πόλη των Χανιών - Τι έδειξαν οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πανεπιστήμιο Κρήτης για αφρικανική σκόνη: Ήταν «σημαντικό» επεισόδιο
bullying
Σχολική βία: «Η καλλιέργεια κλίματος γενικής καταγγελίας ψηφιακής ή μη “δηλητηριάζει” τις σχέσεις»
«Η καλλιέργεια κλίματος γενικής καταγγελίας ψηφιακής ή μη, δεν αποκαθιστά την παιδαγωγική σχέση απεναντίας, «δηλητηριάζει» τις σχέσεις, δημιουργεί...
Σχολική βία: «Η καλλιέργεια κλίματος γενικής καταγγελίας ψηφιακής ή μη “δηλητηριάζει” τις σχέσεις»
education_foto.jpg
Ζάκυνθος: Διοργανώθηκε εκπαιδευτικό συμπόσιο από κρατικούς φορείς εκπαίδευσης με χορηγία… μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου
«Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν μάθει να γλείφουν τα ξεροκόμματα που πέφτουν από το πλούσιο τραπέζι των μεγαλοεπιχειρηματιών»
Ζάκυνθος: Διοργανώθηκε εκπαιδευτικό συμπόσιο από κρατικούς φορείς εκπαίδευσης με χορηγία… μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου