Thumbnail
Θα περιγράφονται οι επιπτώσεις του PSI και της επαναγοράς χρέους στις τράπεζες

 

ΤτΕ: Στη δημοσιότητα η έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Θα περιγράφονται οι επιπτώσεις του PSI και της επαναγοράς χρέους στις τράπεζες

Την έναρξη των αυξήσεων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να σηματοδοτήσει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που πρόκειται να δόσει σήμερα στη δημοσιότητα. 

Στην έκθεση θα περιγράφονται οι επιπτώσεις του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και της επαναγοράς χρέους στις τράπεζες , ενώ θα προσδιορίσει τις ζημιές των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων 9μήνου των τραπεζών ξεκαθάρισε το «τοπίο» σε σχέση με τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 26 και 28 δισ. ευρώ. Τα τελικά δε νούμερα αναμένεται να ανακοινωθούν ίσως και εντός της ημέρας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) θα λάβουν έως τις 20 Ιανουαρίου 2013 από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τίτλους του EFSF ύψους 6-7 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τη συνολική προκαταβολή που έχουν εξασφαλίσει ως σήμερα από το πακέτο στήριξης του κλάδου, στα επίπεδα των 25 δισ. ευρώ. Με την ενίσχυση αυτή ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 11%-12%.

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποχρεώσει τις τράπεζες να διατηρήσουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας πάνω από το ελάχιστο όριο του 9%, ώστε να μη χρειαστούν σύντομα νέα στήριξη προς αναπλήρωση των κεφαλαίων που αναμένεται να «κάψει» τα επόμενα χρόνια η ύφεση.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, στο α' τρίμηνο της νέας χρονιάς θα εκδοθούν μετατρέψιμα ομόλογα (Contingent convertibles - CoCos), για να ακολουθήσει στο β' τρίμηνο του 2013 η ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης με τις εκδόσεις νέων μετοχών, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν παλαιοί και νέοι μέτοχοι.

Το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της διαδρομής ως τη διαμόρφωση του Core Tier 1 στο 6%. Η επιπλέον ενίσχυση μέχρι τα επίπεδα που η ΤτΕ θεωρεί επαρκή για τη βιωσιμότητα των τραπεζών θα μπορεί να καλυφθεί με τον αναβαλλόμενο φόρο προς συμψηφισμό των ζημιών από το PSI και με τις προνομιούχες μετοχές που έχουν εκδώσει οι τράπεζες υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης του κλάδου που ενεργοποιήθηκε στο τέλος του 2008.

Για να διατηρήσουν οι μέτοχοι το δικαίωμα διορισμού των διοικήσεων μέσω των γενικών συνελεύσεων και μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον το 10% αυτών. 

TO BHMA

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας: Πάσχα στο Harvard - Τι μαθαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων για τις σύγχρονες πόλεις
Αθήνα meets Harvard: Ο δήμαρχος Χάρης Δούκας εκπαιδεύεται στο διεθνές πρόγραμμα ηγεσίας
Χάρης Δούκας: Πάσχα στο Harvard - Τι μαθαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων για τις σύγχρονες πόλεις