Thumbnail
Όποιος θέλει να κάνει κάτι για το περιβάλλον καλό θα ήταν να αρχίσει να τρώει σκουλήκια αντί για κρέας, ισχυρίζονται Ολλανδοί ερευνητές.

 

Όποιος θέλει να κάνει κάτι για το περιβάλλον καλό θα ήταν να αρχίσει να τρώει σκουλήκια αντί για κρέας, ισχυρίζονται Ολλανδοί ερευνητές.

 
 
 
Παράγουν περισσότερες πρωτεΐνες από το κρέας.
 
Είναι μόλις ένα μέχρι δυο εκατοστά στο μήκος τα αλευροσκούληκα. Χρησιμοποιούνται συχνά ως δόλωμα ή για τροφές ζώων. Τελευταία όμως αναδεικνύονται οι καλές τους ιδιότητες και για τον άνθρωπο. Τα αλευροσκούληκα είναι μια θαυμάσια τροφή για τον άνθρωπο υποστηρίζουν Ολλανδοί επιστήμονες. Πέρα από αυτό η εκτροφή τους είναι καλύτερη για το περιβάλλον.
 
Οι επιστήμονες του ολλανδικού πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν μελέτησαν την εκτροφή και εκμετάλλευση των σκουληκιών από την αρχή μέχρι το τέλος. Μέτρησαν το κόστος όχι μόνον της τροφής αλλά και των μεταφορικών και των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη μεταφορά για τη διάθεσή τους.
 
Θρεπτική αξία μεγαλύτερη από το κοτόπουλο, το βοδινό και το χοιρινό…
 
Οι Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν την παραγωγή κοτόπουλου, χοιρινού και βοδινού καθώς και το γάλα που παράγεται και διαπίστωσαν πως τα αλευροσκούληκα είναι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για τον άνθρωπο από ότι τα παραπάνω τετράποδα.
 
Στην Κίνα τα σκουλήκια είναι νοστιμιά
 
Εκτός αυτού οι φάρμες που εκτρέφουν σκουλήκια χρειάζονται μικρότερες εκτάσεις από ότι για τα πραπάνω ζώα. Με τον τρόπο αυτό όμως μειώνονται και οι εκπομπές ρύπων. Τα σκουλήκια σε αντίθεση για παράδειγμα με τις αγελάδες δεν παράγουν μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, το όποιο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για το περιβάλλον.
 
Εκτός από αυτό τα σκουλήκια πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα από ότι τα θηλαστικά ή τα πουλιά. Ένα αλευροσκούληκο παράγει 160 αυγά μέσα στους τρεις μήνες που διαρκεί η ζωή του ενώ ένα ιδιαίτερα μεγάλο τέτοιο σκουλήκι παράγει 1500 αυγά.
 
…και πιο φθηνά
 
Οι φάρμες που καλλιεργούν σκουλήκια για να παράξουν ένα κιλό πρωτεΐνης χρειάζονται περίπου 20 τμ ενώ ο αντίστοιχος χώρος που χρειάζεται για τα κοτόπουλα είναι 50 τμ ενώ για τα βοδινά ανάμεσα σε 150 με 200 τμ.
 
Το μόνο ίσως λίγο μελανό σημείο είναι η κατανάλωση ενέργειας. Τα σκουλήκια χρειάζονται ζέστη. Παρόλα αυτά και πάλι η κατανάλωση ενέργειας είναι μικρότερη από ότι για τα χοιρινά και τα βοοειδή.
 
Οι Ολλανδοί επιστήμονες πάντως επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση πως τα σκουλήκια είναι μια θρεπτικότατη εναλλακτική στο κρέας και στο γάλα.
 
 
Πηγή: Deutsche Welle, left.gr

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

katapsixi
Το έξυπνο trick με το κέρμα που προστατεύει τα τρόφιμα στην κατάψυξη
Πριν από κάθε ταξίδι, οι περισσότεροι φροντίζουν να τακτοποιήσουν το σπίτι τους, όμως λίγοι σκέφτονται τι μπορεί να συμβεί στην κατάψυξη όσο λείπουν.
Το έξυπνο trick με το κέρμα που προστατεύει τα τρόφιμα στην κατάψυξη
βιβλία
"Βαποριζατέρ": Πώς αποδίδεται σωστά στα ελληνικά η ξενόφερτη λέξη
Αν και χρησιμοποιείται ευρέως στην καθομιλουμένη, υπάρχουν ελληνικές αποδόσεις που περιγράφουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη λειτουργία της.
"Βαποριζατέρ": Πώς αποδίδεται σωστά στα ελληνικά η ξενόφερτη λέξη
Τροχαια
Οδήγηση χωρίς δίπλωμα: Οι πιο βαριές κυρώσεις του ΚΟΚ
Πιο αυστηρό γίνεται το πλαίσιο που ρυθμίζει την κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους, με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να επιβάλλει σκληρότερες...
Οδήγηση χωρίς δίπλωμα: Οι πιο βαριές κυρώσεις του ΚΟΚ