Thumbnail

 

Της Εφης Μαρίνου
 
Το απαγορευμένο, το μυστηριακό, το μεταφυσικό γοήτευε τον μετα-σεξπιρικό συγγραφέα Τζον Φορντ και επηρέαζε τη γραφή του. Ενα τέτοιο έργο του είναι και το «Κρίμα που είναι πόρνη», το οποίο παρουσιάζει η βραβευμένη βρετανική ομάδα Cheek by Jowl στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 18 μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.
 
Η «παραισθησιογόνα» -όπως χαρακτηρίζεται- παράσταση σε σκηνοθεσία του Ντέκλαν Ντόνελαν, ενός εκ των ιδρυτών της πρωτοποριακής βρετανικής ομάδας, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ιδιαζόντως τολμηρή, αφού το ίδιο το θέμα του έργου προκαλούσε όχι μόνο την εποχή της αναγέννησης, που γράφτηκε το κείμενο, αλλά και σήμερα.
 
Πρόκειται για ένα αιματοβαμμένο δράμα με ήρωες δυο αδέλφια, που ζουν έναν αιμομικτικό έρωτα. Η δράση στην παράσταση του Ντόνελαν μεταφέρεται από το 1629 στη δεκαετία του ’80 μέσα σ” ένα εφηβικό δωμάτιο με κέντρο ένα κρεβάτι.
 
Η Αναμπέλα, ένα κορίτσι ανάμεσα στην Κέιτ Μος και την κινηματογραφική Αμελί, και ο αδελφός της Τζοβάνι γίνονται η αμαρτωλή εκδοχή του ρομαντικού ζευγαριού Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Τραγούδια της Μαντόνα, μουσικές ντίσκο, ποπ, ροκ αλλά και από το βίαιο κινηματογραφικό «Pulp Fiction» τοποθετούν αισθητικά το έργο στην εποχή μας.
 
Ο Τζον Φορντ ( 1586–1640) θεωρείται μάστορας στη δημιουργία γυναικείων χαρακτήρων. Εχει γράψει έντεκα προσωπικά θεατρικά έργα (ανάμεσά τους τα «Σπασμένη καρδιά», «Πέρκιν Γουάρμπεκ», «Η μελαγχολία του εραστή»), αλλά έχει συνυπογράψει και κάμποσα άλλα μαζί με τους Μίντλετον, Ρόουλι, Γουέμπστερ και Ντέκερ.
 
Το «Κρίμα που είσαι πόρνη» από τότε που γράφτηκε, αλλά και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, έμεινε στο συρτάρι εξαιτίας του θέματός του, λογοκρίθηκε και απαγορεύτηκε. Οταν ο Μορίς Μέτερλινκ το μετέφρασε στα γαλλικά το 1894, επέλεξε «για τον φόβο των Ιουδαίων» τον προσεκτικό τίτλο «Αναμπέλα».
 
Στην Ιταλία, όπου διαδραματίζεται και η υπόθεση, το έργο έμεινε απαγορευμένο μέχρι το 1947. Το 1961 ο Λουκίνο Βισκόντι σκηνοθέτησε το έργο στο Theatre de Paris με πρωταγωνιστές τη Ρόμι Σνάιντερ και τον Αλέν Ντελόν.
 
Στην κινηματογραφική διασκευή του το 1971 με τίτλο «Addio, fratelo crudele» από τον Γκιουζέπε Πατρόνι Γκρίφι, η Σάρλοτ Ράμπλινγκ ερμήνευσε τον ρόλο τής Αναμπέλα. Αλλά και ο Πίτερ Γκριναγουέι έχει παραδεχτεί ότι το «Κρίμα που είναι πόρνη» τον ενέπνευσε για τη δημιουργία της ταινίας του «Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της» (1989).
 
Να θυμίσουμε ότι το τολμηρό έργο του Τζον Φορντ ανέβηκε το 1986 στο Ανοιχτό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη με πρωταγωνιστές τούς Μηνά Χατζησάββα και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Σχεδόν συγχρόνως το παρουσίασε και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά με τους Πέτρο Ζηβανό και Λυδία Φωτοπούλου.
 
Η ομάδα Cheek by Jowl (το όνομά της σημαίνει «σαν το μάγουλο με το σαγόνι», δηλαδή «κολλητά») έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από τριακόσιες τριάντα πόλεις και σαράντα χώρες. Φέρεται ως μία από τις πιο επιδραστικές πειραματικές ομάδες της Αγγλίας από το 1981.
 
Ο σκηνοθέτης Ντέκλαν Ντόνελαν και ο σύντροφός του Νικ Ορμεροντ, σταθερός σκηνογράφος της ομάδας, φημίζονται για τον ανανεωτικό χαρακτήρα των παραστάσεών τους, την ανάγκη τους να «πειράζουν» έργα του κλασικού ρεπερτορίου, όπως τον «Μάκβεθ» του Σέξπιρ ή τις «Τρεις αδελφές» του Τσέχοφ.
 
Ετοιμαστείτε λοιπόν να δείτε το έργο ακολουθώντας την ανατρεπτική διάθεση των δημιουργών του. Αλλωστε οι κριτικές της παράστασης μας βάζουν στο κλίμα: «Μια παράσταση σέξι και στιλάτη» («The Times»), «Μια κοφτερή, γενναία σκηνοθετική ματιά και μια έξοχη θεατρική βραδιά» («Le Figaro»).
 
 
INFO: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (λεωφόρος Συγγρού 107-109 τηλ.+30 210 900 5 800). Η παράσταση θα παιχτεί με υπέρτιτλους στα ελληνικά σε μετάφραση Κλείτου Κύρου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

londino
Λονδίνο: Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι από την επίθεση με σπαθί
Ο 13χρονος ήταν ένας από τους πέντε τραυματίες, που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, προσθέτοντας ότι ο νεαρός υπέκυψε...
Λονδίνο: Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι από την επίθεση με σπαθί
xwris-dikastiria-gia-treis-wres-aurio-i-athina.w_l.jpg
Μόνιμοι στα Δικαστήρια: Πώς διορίζεσαι ανεξαρτήτως πτυχίου με Γραπτό σε 2,5 μήνες
Μόνιμοι διορισμοί στα Δικαστήρια πτυχιούχων ΑΕΙ - ΤΕΙ: Όλη η ύλη και η προετοιμασίας για τα γραπτά και τα προφορικά - Που θα εργαστείτε ωςς μόνιμοι
Μόνιμοι στα Δικαστήρια: Πώς διορίζεσαι ανεξαρτήτως πτυχίου με Γραπτό σε 2,5 μήνες