Πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτεμβρίου: Τι ώρα προσέρχονται οι μαθητές

Κοινωνία 0

Καιρός: Πότε έρχονται γενικευμένες βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Άνθρωποι με ομπρέλες στο Καλλιμάρμαρο ενώ βρέχει στην Αττική
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πώς οργανώνεται το βαρομετρικό χαμηλό που φέρνει φθινοπωρινή αλλαγή

Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς θα συνεχίσει να κινείται ο καιρός το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας, καθώς οι θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική παραμένουν εγκατεστημένες πάνω από τη χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο υδράργυρος θα φτάσει κατά τόπους τους 37-38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα αστικά κέντρα και τις κλειστές πεδινές περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, συνοδευόμενες από ενισχυμένα μελτέμια στο Αιγαίο που θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ.

Η πρώτη ένδειξη αλλαγής του σκηνικού θα κάνει την εμφάνισή της προς το δεύτερο μισό της εβδομάδας, καθώς από την Πέμπτη αναμένονται τοπικές βροχές στην ηπειρωτική χώρα. Ένα βαρομετρικό χαμηλό που οργανώνεται στην περιοχή της Ιταλίας επιχειρεί να κινηθεί προς την Ελλάδα, αν και το πρώτο αυτό κύμα δεν προβλέπεται να προκαλέσει αξιόλογα φαινόμενα, καθώς η τροχιά του κατευθύνεται περισσότερο προς τα βορειότερα τμήματα.

Η ουσιαστική μεταβολή του καιρού τοποθετείται χρονικά στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οπότε και πιο δροσερές αέριες μάζες από την κεντρική Ευρώπη θα αρχίσουν να κατέρχονται προς τα Βαλκάνια. Παρά το γεγονός ότι το Σάββατο οι θερμές μάζες θα εξακολουθούν να επηρεάζουν τη χώρα, την Κυριακή και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα σημειωθεί αισθητή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο στα πεδινά ηπειρωτικά να υποχωρεί σταδιακά από τους 33 βαθμούς στους 30-31 βαθμούς Κελσίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το διήμερο 13-14 Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο διαφαίνεται η πιθανότητα για μια πιο οργανωμένη μεταβολή του καιρού με βροχές κυρίως στα δυτικά. Αν και τα προγνωστικά δεδομένα δεν έχουν «κλειδώσει» πλήρως για όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της εξέλιξης, οι χάρτες για τα μέσα Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν την καθترση πιο δροσερών μαζών και σηματοδοτούν την απαρχή μιας σταδιακής μετάβασης σε πιο φθινοπωρινές συνθήκες.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι ότι η ζέστη δεν θα υποχωρήσει απότομα, αλλά το καλοκαιρινό σκηνικό θα συνυπάρξει με τα μελτέμια έως την Παρασκευή, προτού δώσει τη σκυτάλη σε μια σταδιακή προσγείωση σε πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες και αυξημένες πιθανότητες βροχοπτώσεων από το Σαββατοκύριακο και έπειτα.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Αναπληρωτές: Η ατάκα Βούλτεψη για τις εγκυμοσύνες που προκάλεσε συζήτηση

Πανελλαδικές 2027: Αλλάζει ο χάρτης των Επιστημονικών Πεδίων – Οι σχολές που προστίθενται και οι νέες επιλογές

 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία