Ο δρ. Δημήτριος Κουτάντος παρουσιάζει μια νέα ανασκόπηση από το ανεξάρτητο ταξίδι του το 2025–2026 στην Κίνα, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Ένα ταξίδι 154 ημερών σε Κίνα, Ινδία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ινδονησία και Φιλιππίνες αποτέλεσε τη βάση μιας εκτεταμένης ανασκόπησης για την παλαιοανθρωπολογία και τα λίκνα του ανθρώπινου πολιτισμού στην Ασία. Η έρευνα περιλαμβάνει 15 δημοσιεύσεις, 81 βίντεο, 48 μουσεία και ερευνητικούς φορείς και τουλάχιστον 27 ξεναγήσεις και τοπικές μαρτυρίες.
Το πρώτο σκέλος εστιάζει στα πρώτα ανθρώπινα ίχνη, τα απολιθώματα, τα λίθινα εργαλεία και τις μετακινήσεις των ανθρώπινων πληθυσμών, από τα περίπου 2,1 εκατομμυρίων ετών ευρήματα της Shangchen στην Κίνα έως τον Homo luzonensis στις Φιλιππίνες. Το δεύτερο εξετάζει τις διαφορετικές πορείες που οδήγησαν στην παραγωγή τροφής, τους μόνιμους οικισμούς, τις πόλεις, τα δίκτυα ανταλλαγών και τις συμβολικές και τελετουργικές πρακτικές.
Κεντρικό συμπέρασμα της ανασκόπησης είναι ότι δεν υπήρξε μία ενιαία πορεία προς τον πολιτισμό. Η Κίνα, η Κοιλάδα του Ινδού και η Νέα Γουινέα, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν διαφορετικές και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητες διαδρομές, ενώ η θάλασσα αποδεικνύεται σημαντικό μέρος της ανθρώπινης διασποράς στην Ασία. Παράλληλα, αρχαία σύμβολα, τελετουργίες και σχέσεις ανθρώπου, ζώου και φύσης συνεχίζουν να μετασχηματίζονται και να επιβιώνουν στις σύγχρονες κοινωνίες.