Θέλεις να τρελαθούν με τα γεμιστά σου;
Για 8–10 ντομάτες και πιπεριές, σοτάρισε πρώτα σε άφθονο ελαιόλαδο 2–3 μεγάλα κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα, μέχρι να γλυκάνουν. Πρόσθεσε το ρύζι και άφησέ το 1–2 λεπτά να γυαλίσει. Μετά βάλε κουκουνάρι, λίγες μαύρες σταφίδες, μπόλικο δυόσμο και μαϊντανό, λίγο άνηθο αν σου αρέσει, αλάτι και πιπέρι.
Και εδώ είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: μια πολύ μικρή πρέζα κανέλα και λίγο μπαχάρι. Όχι τόσο ώστε να καταλαβαίνεις «κανέλα», αλλά τόσο ώστε να δώσει εκείνο το βαθύ πολίτικο άρωμα.
Στη γέμιση βάλε επίσης όλη τη σάρκα και τα ζουμιά από τις ντομάτες, ψιλοκομμένα. Μην παραγεμίσεις τα λαχανικά, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει! Γέμισέ τα περίπου στα 2/3.
Στο ταψί βάλε πατάτες χοντροκομμένες, ελαιόλαδο, λίγο χυμό ντομάτας και ελάχιστο νερό. Πασπάλισε τις πατάτες με λίγη ζάχαρη μαζί με αλάτι – δίνει υπέροχη καραμελωμένη γεύση καθώς ψήνονται μέσα στα ζουμιά των γεμιστών.
Το τελευταίο μυστικό: αργό ψήσιμο και ξεκούραση. Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά στους 170–180°C, μέχρι να μελώσουν και να πάρουν χρώμα. Και μην τα φας καυτά. Τα πολίτικα γεμιστά είναι ακόμη καλύτερα χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου, όταν το ρύζι έχει τραβήξει όλα τα αρώματα.
Αν θέλεις τη γεύση να απογειωθεί ακόμη περισσότερο: λίγες σταγόνες λεμόνι στη γέμιση και μια κουταλιά πετιμέζι ή ελάχιστη ζάχαρη στη ντομάτα. Εκεί γίνεται η μαγεία.
Α! και σερβίρισέ τα με γιαούρτι! Θα με θυμηθείς!