Έκτακτο επίδομα παιδιού: Πληρωμή έως 450 ευρώ πριν τελειώσει ο Αύγουστος – Οι δικαιούχοι

Κοινωνία 0

Αλλάζει απότομα ο καιρός: Θυελλώδη μελτέμια έως 9 μποφόρ και «ψύχρα» τον Δεκαπενταύγουστο – Συναγερμός για φωτιές

kairos
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ισχυροί βοριάδες θα σαρώσουν το Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία υποχωρεί – Μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά – Σε κατάσταση Red Code πολλές περιοχές της χώρας, με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Απότομη αλλαγή παρουσιάζει ο καιρός από σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου, με το ισχυρό μελτέμι να γίνεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής των επόμενων ημερών. Οι άνεμοι ενισχύονται σημαντικά και στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ, ενώ την Παρασκευή και τον Δεκαπενταύγουστο δεν αποκλείονται ακόμη και ριπές 9 μποφόρ.

Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία αρχίζει να υποχωρεί, ενώ σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας αναμένονται μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Η αλλαγή θα γίνει περισσότερο αισθητή την Παρασκευή και το Σάββατο, με τη μετεωρολόγο Χριστίνα Ρήγου να κάνει λόγο ακόμη και για «Δεκαπενταύγουστο με ψύχρα».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι η πτώση της θερμοκρασίας. Οι θυελλώδεις άνεμοι, σε συνδυασμό με την ξηρότητα της εποχής, δημιουργούν εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και κυρίως την ταχύτατη εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Σήμερα Πέμπτη: Έως 8 μποφόρ και καταιγίδες

Σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία αναμένεται να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν αισθητά. Θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις, στα δυτικά με ένταση 5 έως 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 έως 7 και στο Αιγαίο τοπικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, φτάνοντας στις περισσότερες περιοχές τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στη δυτική Στερεά τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Παρασκευή: Πιθανώς και 9 μποφόρ στο Αιγαίο

Την Παρασκευή η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει περισσότερο αισθητή, ενώ τα μελτέμια θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία αναμένονται κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βροχές ή όμβροι θα εκδηλωθούν τις θερμές ώρες και στα δυτικά, ενώ στην Ήπειρο υπάρχει πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων.

Οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν στα ανατολικά τα 6 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τα 8, πιθανώς τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Δεκαπενταύγουστος με βοριάδες και χαμηλότερες θερμοκρασίες

Ανάλογη θα είναι η εικόνα και το Σάββατο του Δεκαπενταύγουστου, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί λίγο ακόμη, κυρίως στα ανατολικά.

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία αναμένονται πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Το μεσημέρι και το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα καταιγίδων και στην Ήπειρο και τη δυτική Πελοπόννησο.

Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα παραμείνουν πολύ ισχυροί, φτάνοντας τα 8 και πιθανώς τοπικά τα 9 μποφόρ. Όσοι σχεδιάζουν ακτοπλοϊκό ταξίδι για το τριήμερο καλό είναι να ενημερώνονται από τις λιμενικές αρχές και τις εταιρείες για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια.

Την Κυριακή ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση, χωρίς όμως να εξαφανίζονται εντελώς οι ισχυροί βοριάδες. Στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει λίγο στα βορειοανατολικά.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Στο «κόκκινο» η Αττική

Η ενίσχυση των ανέμων έχει σημάνει συναγερμό στην Πολιτική Προστασία. Για σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 5, σε περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Αργολίδας, της Κορινθίας και της Λέσβου.

Παράλληλα, μεγάλα τμήματα της χώρας βρίσκονται στην κατηγορία 4, δηλαδή σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ σε κατάσταση αυξημένης κινητοποίησης Red Code έχουν τεθεί πολλές Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες.

Η προσοχή στρέφεται ιδιαίτερα στην Αττική και στην ανατολική και νότια Ελλάδα, καθώς οι ισχυρές ριπές μπορούν, σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, να προκαλέσουν πολύ γρήγορη εξάπλωση του μετώπου και να δυσκολέψουν σημαντικά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Έτσι, το φετινό τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου θα έχει δύο εντελώς διαφορετικές όψεις: ανακούφιση από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά ταυτόχρονα θυελλώδεις ανέμους και εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Για όσους ταξιδεύουν ή βρίσκονται σε εξοχικές και δασικές περιοχές, οι επόμενες ημέρες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Υπουργείο Παιδείας: Διορισμός 4.789 εκπαιδευτικών μονίμων εκπαιδευτικών - Όλα τα ονόματα

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ: Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ ο ενιαίος γραπτός ΑΣΕΠ για 30.000 θέσεις προϊσταμένων

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία