Δήμος Αθηναίων
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Στήριξη σε μονογονεϊκά νοικοκυριά με επικεφαλής γυναίκες

Σημαντική πρωτοβουλία στήριξης ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών υλοποίησε ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου GENDER4POWER, παρέχοντας δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για 22 χρόνια σε τρεις μονογονεϊκές οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες.

Η επιλογή των ωφελούμενων έγινε με κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας (ΓΑΕΦ) στο Σεράφειο, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν δωρεάν ρεύμα μέσω της ένταξής τους στην ενεργειακή κοινότητα «Υπερίωνας», σε συνεργασία με την Electra Energy.

Στην κλήρωση συμμετείχαν συνολικά 19 γυναίκες που είναι ωφελούμενες του προγράμματος GENDER4POWER, ενώ η δράση αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης πρωτοβουλίας που είχε υλοποιηθεί τον Δεκέμβριο, κατά την οποία μία ακόμη γυναίκα είχε λάβει την ίδια παροχή.

«Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Δήμο Αθηναίων και κρίσιμο πεδίο κοινωνικής πολιτικής», δήλωσε ο Χάρης Δούκας, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από το ΓΑΕΦ αξιοποιούνται ευρωπαϊκά εργαλεία και αναπτύσσονται συνεργασίες για τη στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε., Βαγγέλης Μαρινάκης, επεσήμανε ότι η αξιοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων αποτελεί στρατηγική επιλογή με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τονίζοντας τη σημασία συνεργασιών που δημιουργούν ουσιαστική αξία για την πόλη.

Η δράση εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα GENDER4POWER, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των ευάλωτων γυναικών.

Μέσω του σχήματος των ενεργειακών κοινοτήτων, δίνεται η δυνατότητα σε ευάλωτα νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια, δημιουργώντας ένα μακροχρόνιο κοινωνικό όφελος.

Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας του Δήμου Αθηναίων, που συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας τον προσεχή Μάιο, αποτελεί βασικό μηχανισμό υποστήριξης πολιτών, παρέχοντας εξατομικευμένη συμβουλευτική, διασύνδεση με προγράμματα ενίσχυσης και στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Η εμπειρία της Αθήνας έχει ήδη αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης του δικτύου Eurocities για την καταπολέμηση της φτώχειας, όπου το ΓΑΕΦ παρουσιάστηκε ως παράδειγμα ολοκληρωμένης τοπικής πολιτικής. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 250 ιδιαίτερα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν απαλλαγεί από δημοτικά τέλη, ενώ εκατοντάδες οικογένειες έχουν λάβει υποστήριξη μέσω στοχευμένων δράσεων.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllalitirio_poreia_kinitopoiiseis_ntountouka.jpg
«Δεν είναι δώρο, είναι δεδουλευμένα» – Στους δρόμους οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί
ΠΕΣΕΚ: Πανελλαδικό «κύμα» κινητοποιήσεων συνταξιούχων εκπαιδευτικών από 27 Μαΐου έως 15 Ιουνίου
«Δεν είναι δώρο, είναι δεδουλευμένα» – Στους δρόμους οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί
ακίνητα στην Αθήνα
Νέος «Αυτοδιοικητικός ΕΝΦΙΑ» από το 2027: Πώς οι νέοι φόροι στα ακίνητα θα αυξήσουν τα ενοίκια
Έρχεται ο «Αυτοδιοικητικός ΕΝΦΙΑ»: Δύο νέα τοπικά τέλη φέρνουν επιβαρύνσεις στα ακίνητα και πιέσεις στα ενοίκια
Νέος «Αυτοδιοικητικός ΕΝΦΙΑ» από το 2027: Πώς οι νέοι φόροι στα ακίνητα θα αυξήσουν τα ενοίκια