ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Άγιαξ – Ολυμπιακός 1-2: Θρίαμβος στο Άμστερνταμ, πρόκριση στα νοκ άουτ του Champions League

Μια ακόμη χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία του έγραψε ο Ολυμπιακός στο Άμστερνταμ. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 2-1 του Άγιαξ, πέτυχαν την πρώτη τους νίκη σε ολλανδικό έδαφος και εξασφάλισαν την πρόκριση στα playoffs του Champions League.

Τα γκολ του Ολυμπιακού σημείωσαν οι Μαρτίνς (52’) και Έσε (79’), ενώ για τον Άγιαξ ισοφάρισε προσωρινά ο Ντόλμπεργκ με πέναλτι στο 69’.

Πίεση Άγιαξ, αντοχή Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος

Ο Άγιαξ μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και απείλησε σοβαρά την εστία του Τζολάκη. Στο 25’ ο Γκλουκ έχασε τεράστια ευκαιρία, ενώ στο 32’ ακυρώθηκε – οριακά – γκολ του Ντόλμπεργκ ως οφσάιντ. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου (45+3’) υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες για χέρι του Μπιανκόν, όμως διαιτητής και VAR έκριναν ότι δεν υπήρχε παράβαση.

Παρά τα αμυντικά του προβλήματα, ο Ολυμπιακός άντεξε, εκμεταλλευόμενος και την εμφανή νευρικότητα των γηπεδούχων.

Το γκολ που άλλαξε τα πάντα

Στην πρώτη του ουσιαστική φάση στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός «χτύπησε». Ο εξαιρετικός συνδυασμός Ταρέμι – Μαρτίνς έφερε τον Πορτογάλο σε θέση βολής και με ψύχραιμο πλασέ έκανε το 0-1 στο 52’.

Ο «Θρύλος» έδειχνε να ελέγχει το ματς, όμως στο 69’ άλλαξαν ξανά οι ισορροπίες: σε σουτ του Στόιρ η μπάλα βρήκε στο χέρι του Μουζακίτη, ο διαιτητής μετά από on field review καταλόγισε πέναλτι και ο Ντόλμπεργκ ισοφάρισε.

Έσε, Ρέτσος και… πρόκριση

Ο Ολυμπιακός δεν λύγισε. Στο 79’, μετά από κόρνερ του Τσικίνιο, ο Έσε με κεφαλιά πέτυχε το πρώτο του γκολ με τα ερυθρόλευκα, δίνοντας ξανά προβάδισμα και ουσιαστικά την πρόκριση.

Στο 87’ ο Πάνος Ρέτσος έβαλε την υπογραφή του στη μεγάλη βραδιά, απομακρύνοντας πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Βέγκχορστ και κρατώντας το ιστορικό διπλό.

Τι ακολουθεί για τον Ολυμπιακό

Με τη νίκη αυτή, ο Ολυμπιακός τερμάτισε 18ος και στα playoffs του Champions League θα αντιμετωπίσει είτε τη Μπάγερ Λεβερκούζεν είτε την Αταλάντα.

Αγώνας σε αριθμούς & στοιχεία

  • Διαιτητής: Φρανσουά Λετεσιέ

  • Κίτρινες: Κοστίνια, Έσε

  • Κορυφαίοι: Μαρτίνς, Έσε, Ρέτσος

ΑΓΙΑΞ (Φρεντ Γκριμ): Γιάρος, Σούταλο, Μπαας, Βάινταλ (88΄ Νας), Γκάεϊ, Ρεγκίρ, Κλάασεν (69΄ Μπουνίντα), Στόιρ (69΄ Έντβαρντσεν), Γκλουκ (80΄ Μόκιο), Γκοντς, Ντόλμπεργκ (80΄ Βέγκχορστ)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ορτέγκα, Πιρόλα (28΄ λ.τρ. Μπιανκόν), Ρέτσος, Κοστίνια, Έσε, Μουζακίτης (72΄ Σιπιόνι), Μαρτίνς (88΄ Μπρούνο), Ρόντινεϊ (89΄ Ποντένσε), Ταρέμι, 74΄ Ελ Κααμπί (72΄ Τσικίνιο)

Μια νίκη που δεν είναι απλώς αποτέλεσμα, αλλά δήλωση ευρωπαϊκής παρουσίας για τον Ολυμπιακό, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει σταθερά ένας από τους πιο αξιόπιστους εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η «παγίδα του Θουκυδίδη» στην αναφορά του Σι Τζινπίνγκ στον Ντόναλντ Τραμπ
Όταν η Κίνα πιάνει στο στόμα της τον Θουκυδίδη, δεν τον πιάνει για στολίδι
Ο Θουκυδίδης δεν λέει απλώς τι έγινε τότε. Λέει τι γίνεται πάντα: όταν η δύναμη χάσει το μέτρο της, γεννά φόβο, όταν ο φόβος γίνει νόμος, γεννά...
Όταν η Κίνα πιάνει στο στόμα της τον Θουκυδίδη, δεν τον πιάνει για στολίδι
Ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Νέα Αριστερά ο Φερχάτ Οζγκιούρ
«Τριγμοί» στη Νέα Αριστερά: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ
«Όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους» η απάντηση της Νέας Αριστεράς, κίνδυνος διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
«Τριγμοί» στη Νέα Αριστερά: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ
Μάο Τσετούνγκ
Εκδήλωση αύριο Σάββατο στο «Σήμα» για την Πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα
Πολιτική εκδήλωση για τα 60 χρόνια από τη Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση, ΣΗΜΑ, Σάββατο 16/5, 7:30 μμ
Εκδήλωση αύριο Σάββατο στο «Σήμα» για την Πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα