Η εικόνα του καιρού αλλάζει ριζικά από το απόγευμα και κυρίως το βράδυ της Τρίτης, όταν βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα.
Θερμές και υγρές αέριες μάζες κινούνται προς την Ελλάδα και συγκρούονται με το εγκλωβισμένο ψύχος, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έντονα και επικίνδυνα φαινόμενα.
Το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης αναμένεται να είναι πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και νότια τμήματα, ενώ από το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη και καθ’ όλη τη διάρκεια της Τετάρτης προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις, όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Στο επίκεντρο η Αττική – Χιόνια στην Πάρνηθα και έντονες καταιγίδες
Για την Αττική, τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Τετάρτη θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα. Από το βράδυ της Τρίτης οι βροχές θα ενταθούν, ενώ την Τετάρτη αναμένονται ισχυρές καταιγίδες, μεγάλα ύψη βροχής και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα, με συνθήκες που απαιτούν αυξημένη προσοχή.
Οι μέχρι τώρα ψυχρές αέριες μάζες ήταν ιδιαίτερα ξηρές και δεν έδωσαν αξιόλογα φαινόμενα. Ωστόσο, η προσέγγιση του βαρομετρικού χαμηλού αλλάζει τα δεδομένα, προσθέτοντας υγρασία και δυναμική υποστήριξη, στοιχεία που ενισχύουν σημαντικά την ένταση των φαινομένων.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο προειδοποίησης από την ΕΜΥ
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης προειδοποίησης, καθώς η Τετάρτη συγκεντρώνει τα περισσότερα στοιχεία επικινδυνότητας, ειδικά για αστικές περιοχές.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες ψυχρές εισβολές του μήνα, τα χιόνια μέχρι τώρα ήταν περιορισμένα λόγω έλλειψης υγρασίας. Αυτό αλλάζει. Η τρέχουσα κακοκαιρία, αλλά και νέο βαρομετρικό χαμηλό που αναμένεται πριν το τέλος του μήνα, δείχνουν ότι ο Ιανουάριος θα κλείσει ιδιαίτερα βροχερός, με τον χειμώνα να μην έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.
Το επόμενο 48ωρο κρίνεται καθοριστικό, με τις Αρχές σε ετοιμότητα και τους πολίτες να καλούνται να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης
Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά
Alfavita Newsroom