ρόδος
Η οικογένεια του 19χρονου αμφισβητεί το επίσημο αφήγημα και ζητά πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση του τραγικού θανάτου του 19χρονου Ραφαήλ Γαλυφιανάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στην Αφάντου της Ρόδου, όπου τραυματίστηκε σοβαρά και ένας 39χρονος επιλοχίας. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η οικογένεια του νεαρού, η χειροβομβίδα δεν εξερράγη στα χέρια του.

Τη θέση αυτή μετέφερε δημόσια ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Κοκοσάλης, επισημαίνοντας ότι οι συγγενείς του 19χρονου δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση, αλλά «με αξιοπρέπεια και ψυχραιμία ζητούν να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τη μοιραία ημέρα».

Μιλώντας στο Κρήτη TV, ο κ. Κοκοσάλης ανέφερε ότι η έρευνα στρέφεται πλέον στο ενδεχόμενο απόπειρας αποσυναρμολόγησης αμυντικού τύπου χειροβομβίδας, πρακτική που –όπως τόνισε– απαγορεύεται ρητά από τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του NATO. Παράλληλα, έθεσε ζήτημα παλαιότητας του στρατιωτικού υλικού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εξοπλισμό που, βάσει διεθνών προδιαγραφών, θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η συγκεκριμένη παρτίδα φέρεται να είναι ιδιαίτερα παλιά και, θεωρητικά, θα έπρεπε να έχει αναλωθεί ήδη από το 2005. Στο μικροσκόπιο των ερευνών μπαίνουν και οι συνθήκες αποθήκευσης του υλικού, οι οποίες ενδέχεται να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Τα ευρήματα του πραγματογνώμονα

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε η οικογένεια. Από την ανάλυση των τραυμάτων, την απουσία κρατήρα στο έδαφος και τη διασπορά των σωματιδίων της έκρηξης, προκύπτει –κατά τον δικηγόρο– ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ύψος περίπου 1,20 μέτρου από το έδαφος.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο κ. Κοκοσάλης υποστήριξε κατηγορηματικά ότι η χειροβομβίδα δεν εξερράγη στα χέρια του Ραφαήλ, αλλά ότι ο 19χρονος βρέθηκε εντός του ωστικού κύματος και του νέφους της έκρηξης, χωρίς να είναι ο χειριστής του υλικού τη στιγμή του δυστυχήματος.

Κλείνοντας, ο δικηγόρος υπογράμμισε ότι, παρά τον βαρύ πόνο της απώλειας, η οικογένεια του Ραφαήλ επιλέγει τον δρόμο της ψυχραιμίας και της αξιοπρέπειας. Όπως ανέφερε, διατηρεί μάλιστα επικοινωνία με την οικογένεια του άλλου εμπλεκόμενου, σε μια προσπάθεια αμοιβαίας στήριξης, με κοινό αίτημα τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές προκύψουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
ΥΠΑΙΘΑ: Πάνω από 20 εκατ. ευρώ για το ηλεκτρονικό Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στη Γ' Γυμνασίου
Πρόσκληση 20,8 εκατ. ευρώ για το ψηφιακό e-ΚΠΓ στην εκπαίδευση
ΥΠΑΙΘΑ: Πάνω από 20 εκατ. ευρώ για το ηλεκτρονικό Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας στη Γ' Γυμνασίου
Οικογένεια
Κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη στη μέση παιδική ηλικία: Η επίδραση των γονέων και η αλλαγή των προσδοκιών
Κατά τη διάρκεια της μέσης παιδικής ηλικίας, η σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών μετασχηματίζεται ουσιαστικά
Κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη στη μέση παιδική ηλικία: Η επίδραση των γονέων και η αλλαγή των προσδοκιών
δπθ
ΔΠΘ - Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Επέκταση της συνεργασίας με νέες τεχνολογίες αιχμής
ΔΠΘ και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Επέκταση της Συνεργασίας με Νέες Τεχνολογίες Αιχμής
ΔΠΘ - Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Επέκταση της συνεργασίας με νέες τεχνολογίες αιχμής