φυλακές
Νομικοί και σωφρονιστικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταχείριση των ανηλίκων μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα – Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Η αύξηση του αριθμού των ανηλίκων κρατουμένων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια προκαλεί σοβαρή ανησυχία σε νομικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και ανεξάρτητες Αρχές, ενώ η δημοσιοποίηση των στοιχείων φέρνει στην επιφάνεια όχι μόνο την παραβατικότητα των νέων, αλλά και τις ακατάλληλες συνθήκες κράτησής τους.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, στις 16 Δεκεμβρίου 2025 οι ανήλικοι κρατούμενοι ήταν 98, έναντι 83 το 2024 και μόλις 35 το 2023. Η πλειοψηφία τους φιλοξενείται στις φυλακές Κασσαβέτειας, ένα κατάστημα με μόλις 80 θέσεις για ανήλικους, γεγονός που οδηγεί σε υπερπληθυσμό και επικίνδυνες συνθήκες.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Κασσαβέτειας προειδοποιούν για τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών ή ακόμα και θανάτων, λόγω της έλλειψης κελιών και υποδομών που να διασφαλίζουν τον διαχωρισμό των ανηλίκων από μεγαλύτερους κρατούμενους. Οι βίαιες συμπλοκές είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι μεταγωγές στο νοσοκομείο για τραυματισμούς είναι πέντε κάθε μέρα.

Η Κασσαβέτεια φιλοξενεί σήμερα συνολικά 294 κρατούμενους σε μια φυλακή με πληρότητα 107%, ενώ η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την ακαταλληλότητά της και στο πλαίσιο της «Εθνικής στρατηγικής για τη βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων» προτείνει τη μεταφορά των ανηλίκων σε κατάλληλες δομές το 2026-27.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στην Ετήσια Έκθεση του 2024, επισημαίνει ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν ανταποκρίνονται σε διεθνείς συμβάσεις και υποστηρίζει τη δημιουργία οικογενειακού τύπου δομών για ανηλίκους παραβάτες, αντί των κλασικών φυλακών.

Ειδικοί τονίζουν ότι η αύξηση των κρατουμένων δεν οφείλεται μόνο στην παραβατικότητα, αλλά και στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην έλλειψη εναλλακτικών μέτρων για τη διαχείριση των ανηλίκων εκτός φυλακής. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος υπερπληθυσμού, επικινδυνότητας και ακατάλληλων συνθηκών, που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε σοβαρό κοινωνικό και σωφρονιστικό πρόβλημα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολυτεχνείο Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Άνοιξαν οι αιτήσεις για την ανάδειξη των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης
Ανάδειξη των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) του Πολυτεχνείου Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Άνοιξαν οι αιτήσεις για την ανάδειξη των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης
Αλέξης Τσίπρας
Εξώδικο στον Τσίπρα για τις δηλώσεις για το Predator: «Δεν πρόκειται επουδενί να σιωπήσω»
«Πληροφορήθηκα πριν από λίγο ότι ο πρωθυπουργικός ανιψιός μου απέστειλε εξώδικο για τις δηλώσεις μου σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου για τις...
Εξώδικο στον Τσίπρα για τις δηλώσεις για το Predator: «Δεν πρόκειται επουδενί να σιωπήσω»
Μαθητές σε κινητοποίηση για τα Τέμπη
28 Φλεβάρη: Οι φοιτητές ξανά στους δρόμους για τα Τέμπη – «Η δικαιοσύνη δεν θα έρθει μόνη της»
Τέμπη - «Μέχρι τη δικαίωση»: Φοιτητικό κάλεσμα αγώνα για την 28η Φεβρουαρίου
28 Φλεβάρη: Οι φοιτητές ξανά στους δρόμους για τα Τέμπη – «Η δικαιοσύνη δεν θα έρθει μόνη της»