Δήμος Σταρένιος
Η λιγότερο γνωστή πλευρά του εμβληματικού ηθοποιού, με ενεργό συμμετοχή στο ΕΑΜ και έντονη πολιτική δράση πέρα από τον κινηματογράφο

Δήμος Σταρένιος, ένας καλός άνθρωπος που ερμήνευε τους κακούς. Καλοσυνάτος, σεμνός, ευγενικός άνθρωπος και καλλιεργημένος ηθοποιός που ερμήνευε έξοχα τους προδότες και τοκογλύφους. 

Άξιος, ταλαντούχος, συνεπής εργάτης του θεάτρου και αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης ο Δήμος Σταρένιος, γεννήθηκε το 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου σαν εξαιρετικό ταλέντο. Πρωτοεμφανίστηκε το 1933 με το θίασο Αλίκης στο έργο «Ευτυχία». Από τα πρώτα θεατρικά βήματά του αναγνωρίζεται το υποκριτικό του ταλέντο και μέχρι το 1977 που έκανε την τελευταία του εμφάνιση με το θίασο του Δ. Χορν, δημιούργησε πολλές επιτυχίες στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο με «εξειδίκευση» στους προδότες, στους τσιφούτηδες, τους μισάνθρωπους.

Η κινηματογραφική ατάκα του «Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε» έμεινε ιστορική…

Στα χρόνια της Αντίστασης πήρε δραστήρια μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του.

Το 1945-1946 μαζί με άλλους νέους αντιστασιακούς ηθοποιούς έγινε στέλεχος του ΕΑΜικού θιάσου «Ενωμένοι καλλιτέχνες» και θα υποστεί μαζί τους τις μεταδκεμβριανές διώξεις.

Είναι μεγάλος ο κατάλογος ων θιάσων με τους οποίους συνεργάστηκε και των σημαντικών ρόλων που ερμήνευσε. Τον γνωρίσαμε οι περισσότεροι από την κινηματογραφική του παρουσία (πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές) και τις τηλεοπτικές σειρές («Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Γιούκερμαν«).

Όπως είπε ο Βασ. Κολοβός, αποχαιρετώντας τον εκ μέρους του ΣΕΗ «έβαλε τη δουλειά του στην υπηρεσία του λαού, αλλά και γι’ αυτό δεν προβλήθηκε όσο του άξιζε ως καλλιτέχνης».

Πηγή: atexnos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αρνι
Η ακρίβεια «ροκανίζει» το εορταστικό τραπέζι και τις εκδρομές - Στα 412 ευρώ το πασχαλινό γεύμα για 6 άτομα!
Η ακρίβεια χτυπάει «κόκκινο» σε τρόφιμα και καύσιμα
Η ακρίβεια «ροκανίζει» το εορταστικό τραπέζι και τις εκδρομές - Στα 412 ευρώ το πασχαλινό γεύμα για 6 άτομα!
viasmos-kopela-koritsi-aniliki-seksoualiki parenoxlisi.jpg
Χανιά: Συνελήφθη 37χρονος καθηγητής μουσικής για σεξουαλική κακοποίηση 14χρονης
Παρέμβαση εισαγγελέα για τον 37χρονο που παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα – Εξετάζεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων του
Χανιά: Συνελήφθη 37χρονος καθηγητής μουσικής για σεξουαλική κακοποίηση 14χρονης