αυτοκίνητο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει το Automotive Plan, που φέρνει πιο ευέλικτους κανόνες για εκπομπές και ενθαρρύνει επενδύσεις σε μπαταρίες και καινοτομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το νέο Automotive Plan, ένα στρατηγικό σχέδιο που καθορίζει την πορεία της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επόμενες δεκαετίες. Στόχος παραμένει η κλιματική ουδετερότητα και η αυτονομία του κλάδου έως το 2050, ωστόσο οι κανόνες για την επίτευξή τους γίνονται πιο ευέλικτοι.

Σύμφωνα με το σχέδιο, από το 2035 και μετά η πώληση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν αποκλείεται πλήρως, εφόσον πληρούν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Η αλλαγή αυτή ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της βιομηχανίας, η οποία προειδοποιεί ότι η μετάβαση στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα προχωρά αργά, λόγω υψηλού κόστους, διεθνούς ανταγωνισμού και τεχνολογικής αβεβαιότητας.

Η ηλεκτροκίνηση παραμένει ο βασικός άξονας, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει το δρόμο και για άλλες τεχνολογικές λύσεις. Τα οχήματα που θα παραμείνουν στην αγορά μετά το 2035 περιλαμβάνουν, εκτός από τα αμιγώς ηλεκτρικά, υδρογονοκίνητα, plug-in υβριδικά, range extenders και mild hybrids, ενώ ακόμη και τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα μπορούν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν εφόσον συμμορφώνονται με τους στόχους μείωσης εκπομπών.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να διασφαλίσουν μείωση εκπομπών κατά 90% στα νέα οχήματα, με το υπόλοιπο 10% να αντισταθμίζεται μέσω εναλλακτικών καυσίμων ή πιστοποιημένων βιοκαυσίμων. Το πλαίσιο αυτό επιτρέπει την αξιοποίηση τεχνολογιών που βρίσκονται ακόμη σε φάση ανάπτυξης, χωρίς να επηρεάζεται συνολικά η στρατηγική απανθρακοποίησης.

Το σχέδιο συνοδεύεται από μέτρα στήριξης της βιομηχανίας, όπως το πρόγραμμα Battery Incentive ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας στις μπαταρίες και ο κανονισμός Omnibus Car Regulation, που μειώνει τη γραφειοκρατία και το κόστος για τους κατασκευαστές, απελευθερώνοντας πόρους για επενδύσεις και καινοτομία.

Με το νέο Automotive Plan, οι Βρυξέλλες επιχειρούν να συνδυάσουν φιλοδοξία για το κλίμα, βιομηχανικό ρεαλισμό και διεθνή ανταγωνιστικότητα, θέτοντας τις βάσεις για μια ευέλικτη αλλά καθαρά στρατηγική πορεία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζαχαράκη
Σ. Ζαχαράκη: «Τέλος» στα κενά εκπαιδευτικών με το EduPlan – Οι ειδικότητες που λείπουν
Η υπόσχεση της Σοφίας Ζαχαράκη για «πρόωρες» προσλήψεις εκπαιδευτικών και η νέα ψηφιακή πλατφόρμα
Σ. Ζαχαράκη: «Τέλος» στα κενά εκπαιδευτικών με το EduPlan – Οι ειδικότητες που λείπουν
Τσίπρας – Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Κύριε Τσίπρα και Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε, Καλή Ανάσταση!..
Εκθειάζοντας τον πρώην πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στενοχώρησε πολύ μεγάλο μέρος του ποιμνίου του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος...
Κύριε Τσίπρα και Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε, Καλή Ανάσταση!..