εμπαναδες
Πρόκειται για μικρά πιτάκια που γεμίζονται με αλμυρά ή γλυκά υλικά, όπως κρέας, λαχανικά, ψάρι ή τυριά.

Υλικά:

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

270 γρ. χλιαρό νερό

100 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου, με πέτσα και κόκαλα

1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα

1 φύλλο δάφνης

2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή

2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη ή άλλο τυρί της επιλογής σας

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο για περίπου 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό μαζί με το μικρό κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης. Όταν είναι έτοιμο, το στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από τον ζωμό του στην άκρη. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη ζύμη, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό σκεύος ανακατεύουμε το νερό με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα υγρά στο κέντρο του αλευριού και αρχίζουμε να ανακατεύουμε, πρώτα με κουτάλα και έπειτα με τα χέρια, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλά. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Στο μεταξύ αφαιρούμε από το κοτόπουλο τα κόκαλα και την πέτσα και το ψιλοκόβουμε ή το μαδάμε με τα χέρια. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μεγάλο κρεμμύδι για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε την πιπεριά, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε το κοτόπουλο και την πάπρικα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με μισό φλιτζάνι από τον ζωμό. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί και τον μαϊντανό, ανακατεύοντας καλά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και την ανοίγουμε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα κουπ πατ κόβουμε στρογγυλούς δίσκους. Τοποθετούμε λίγη γέμιση στη μία πλευρά κάθε δίσκου, βρέχουμε ελαφρώς τις άκρες με νερό, διπλώνουμε και σφραγίζουμε πιέζοντας με πιρούνι ή με τα δάχτυλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε τα empanadas σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με λίγο κρόκο αυγού αραιωμένο σε νερό και τα ψήνουμε για 25–30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

camera_1.jpg
Ηράκλειο Αττικής: Οι γονείς των μαθητών λένε «όχι» στις κάμερες στα σχολεία
Κάμερες στα σχολεία; Αντιδρούν οι γονείς στο Ηράκλειο Αττικής και δίνουν ραντεβού στο Δημοτικό Συμβούλιο
Ηράκλειο Αττικής: Οι γονείς των μαθητών λένε «όχι» στις κάμερες στα σχολεία
Μαθητές εξετάσεις
Eurostat: Χαμηλά ποσοστά εγκατάλειψης της εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ
Tα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Ρουμανία (1,5%), την Ελλάδα (2,2%) και τη Βουλγαρία (3,5%), γεγονός που κατατάσσει τις χώρες αυτές στις πλέον...
Eurostat: Χαμηλά ποσοστά εγκατάλειψης της εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ