Εθνική Τράπεζα
Μηνιαία χρέωση 0,80€, «προνόμια» αμφίβολης αξίας και μια συλλογική αγωγή που φτάνει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να μετατρέψει αυτόματα χιλιάδες παλιούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τρεχούμενου σε «Λογαριασμό Προνομίων» με μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ, χωρίς —όπως καταγγέλλεται— να ζητήσει την ρητή συγκατάθεση των πελατών της.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε συλλογική αγωγή κατά της τράπεζας, κάνοντας λόγο για παράνομη και αθέμιτη πρακτική, που θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων καταναλωτών.

Η αλλαγή ανακοινώθηκε μέσω επιστολής τον Ιούνιο, όπου ενημερωνόταν ο κόσμος ότι η μετατροπή των λογαριασμών θα γίνει αυτόματα σε συγκεκριμένη ημερομηνία, εκτός εάν ο πελάτης έμπαινε στη διαδικασία να δηλώσει διαφωνία. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, αυτή η λογική «opt-out» —όπου η σιωπή θεωρείται αποδοχή— δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του ιδιωτικού δικαίου.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες που παρουσιάζονται ως «προνόμια» είτε ήδη παρέχονται δωρεάν μετά τις αλλαγές στα τραπεζικά τιμολόγια, είτε είναι περιορισμένης χρησιμότητας για τη μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών. Έτσι, η μηνιαία χρέωση θεωρείται αδικαιολόγητη, με την ΕΚΠΟΙΖΩ να μιλά για επιβάρυνση που πλήττει ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες συχνά δεν έχουν την πρόσβαση ή τη δυνατότητα να κάνουν ηλεκτρονικές ενστάσεις.

Η Ένωση ζητά από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Εθνική Τράπεζα να σταματήσει άμεσα τη συγκεκριμένη πολιτική και να ακυρώσει τις χρεώσεις που επιβλήθηκαν σε όσους δεν έδωσαν ρητή συγκατάθεση. Παράλληλα, διεκδικεί την επιβολή αστικής κύρωσης 130.000 ευρώ, υπογραμμίζοντας το μέγεθος της οικονομικής και ηθικής βλάβης απέναντι στους πελάτες.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 3 Δεκεμβρίου 2025, με την ΕΚΠΟΙΖΩ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και δεύτερης —αποζημιωτικής— αγωγής, εάν η τράπεζα δεν επιστρέψει τα χρήματα που θεωρούνται αχρεώστητες χρεώσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πκσ
«Εμπορευματοποίηση και καταστολή»: Σφοδρή κριτική της ΠΚΣ στη νέα καμπάνια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
«Το πραγματικό επόμενο κεφάλαιο στα ΑΕΙ το γράφουν οι φοιτητές με τους αγώνες τους»
«Εμπορευματοποίηση και καταστολή»: Σφοδρή κριτική της ΠΚΣ στη νέα καμπάνια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Σταύρος Ψυχάρης
Ψυχάρης σε Τσίπρα (βιβλίο «Ιθάκη»): «Οι εφημερίδες είναι σαν τις βιτρίνες καταστημάτων»
«Οι εφημερίδες είναι σαν τις βιτρίνες των καταστημάτων. Μια φορά έχουν καλοκαιρινά, μια φορά χειμωνιάτικα, το μαγαζί είναι το ίδιο, δεν αλλάζει»
Ψυχάρης σε Τσίπρα (βιβλίο «Ιθάκη»): «Οι εφημερίδες είναι σαν τις βιτρίνες καταστημάτων»
στεγαση
Πανάκριβα νησιά, χαμηλοί μισθοί: Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν επιδότηση στέγασης
«Απολύτως άδικη και ακατανόητη εξαίρεση των μόνιμων συναδέλφων από τη δυνατότητα πρόσβασης στην επιδότηση στέγασης και σίτισης από τους Δήμους»
Πανάκριβα νησιά, χαμηλοί μισθοί: Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν επιδότηση στέγασης