Στην εγκατάσταση κράτησης Ktzi'ot, μία από τις μεγαλύτερες και πλέον απομονωμένες φυλακές του Ισραήλ, μεταφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου οι 27 Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στην αποστολή της Global Sumud Flotilla, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών». Η Ktzi'ot βρίσκεται στην έρημο Νεγκέβ, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη Γάζα.
Η μεταγωγή τους έγινε από το λιμάνι του Ασντόντ, όπου είχαν μεταφερθεί μετά τη σύλληψή τους. Δικηγόροι της ισραηλινής νομικής οργάνωσης Adalah, που είχαν επαφή με τους κρατουμένους, ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας όλων είναι καλή, το ηθικό παραμένει ακμαίο, αν και υπάρχουν ενδείξεις κόπωσης.
Σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε η πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, η οποία συναντήθηκε προσωπικά με όλους τους συλληφθέντες, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για την υγεία κανενός εξ αυτών. Όπως έγινε γνωστό, δεν υπήρξαν αναφορές για διακριτική ή κακοποιητική μεταχείριση. Ορισμένοι από τους κρατούμενους συνεχίζουν απεργία πείνας, όπως είχαν αποφασίσει εξαρχής.
Οι αρχές κράτησης έχουν τοποθετήσει τους συλληφθέντες σε μικρές ομάδες, χωρίς κανείς να βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση. Προσφέρθηκαν βασικά γεύματα και νερό, ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, η ποιότητα του φαγητού είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Κατά τη διάρκεια εξαντλητικών ανακρίσεων, αναφέρεται ότι υπήρξε στέρηση νερού και τροφής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις περιορίστηκε και η πρόσβαση σε νομική ή προξενική υποστήριξη. Ένα άτομο φέρεται να έχει μείνει χωρίς τη φαρμακευτική του αγωγή.
Πίεση για υπογραφή απέλασης
Το Ισραήλ έχει προσφέρει στους συλληφθέντες την επιλογή άμεσης απέλασης, υπό τον όρο ότι θα υπογράψουν έγγραφο που ενδέχεται να συνιστά παραδοχή ενοχής. Ορισμένοι φέρονται να έχουν αποδεχθεί την πρόταση, ενώ η πλειοψηφία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να την αρνηθεί και να ακολουθήσει τη διαδικασία που είχε συμφωνηθεί από πριν: άρνηση κατηγοριών, σύντομη δίκη και απέλαση στη συνέχεια.
Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, το Ισραήλ μπορεί να διατηρήσει υπό κράτηση όσους αρνηθούν την προσφορά για έως και 72 ώρες. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω της αυριανής θρησκευτικής αργίας και της επικείμενης εβραϊκής γιορτής την Τρίτη.
Καθησυχαστικοί οι δικηγόροι – Γνωρίζουν καλά τη διαδικασία
Οι δικηγόροι της αποστολής διαβεβαιώνουν τους συγγενείς των συλληφθέντων ότι η αποστολή ήταν πλήρως ενήμερη και προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο σύλληψης και τα πιθανά επόμενα βήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές ποιοι ακριβώς έχουν επιλέξει την άμεση απέλαση και ποιοι σκοπεύουν να παραμείνουν για τη διαδικασία δικαστικής απέλασης. Η εκτίμηση ωστόσο είναι ότι οι περισσότεροι επιθυμούν να παραμείνουν, στέλνοντας έτσι μήνυμα πολιτικής αντίστασης.
Επικοινωνιακή εκμετάλλευση από το Ισραήλ
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι δημόσιες εμφανίσεις του ακροδεξιού Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος δημοσιεύει βίντεο μέσα από τη φυλακή Ktzi'ot, κάνοντας λόγο για «τρομοκράτες» που κρατούνται στο ίδρυμα. Παρά την επικοινωνιακή εκστρατεία των ισραηλινών αρχών, οι περίπου 450 συλληφθέντες, ανάμεσά τους και οι Έλληνες, φέρονται να παραμένουν ψύχραιμοι και σταθεροί στις θέσεις τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ