Ποια είναι η ελληνική λέξη για το «meeting»;
Πώς αποδίδουμε σωστά τον αγγλικό όρο στα ελληνικά

Αν υπάρχει μια λέξη που έχει εγκατασταθεί σχεδόν παρασιτικά στον καθημερινό μας λόγο, αυτή είναι το meeting. Από τις πολυεθνικές εταιρείες ως τους συλλόγους γονέων και τις σχολικές ομάδες εργασίας, το meeting είναι πια αναπόφευκτο. Μάλιστα, χρησιμοποιείται πια και χωρίς απόδοση: «Έχουμε meeting στις 3», «Μπες στο Zoom για το meeting», «Κλείσε ένα meeting για να το συζητήσουμε».

Μα τι σημαίνει στ’ αλήθεια «meeting» — και γιατί δυσκολευόμαστε να το πούμε ελληνικά;

Ετυμολογία & σημασιολογία

Η λέξη meeting προέρχεται από το ρήμα to meet — δηλαδή συναντώ, προσέρχομαι μαζί με άλλους σε κοινό χώρο ή σκοπό. Ωστόσο, στην αγγλική εταιρική και επαγγελματική κουλτούρα έχει αποκτήσει τεχνοκρατική διάσταση: είναι συνάντηση με δομήστόχοχρονοδιάγραμμα και απολογισμό. Δεν είναι απλώς μια "συνάντηση"· είναι μια μικρή "τελετουργία απόφασης".

Ελληνικές αποδόσεις

Ας δούμε τι λέμε (ή θα μπορούσαμε να λέμε) στα ελληνικά:

1. Συνάντηση

Η πιο συνηθισμένη απόδοση, απλή, ουδέτερη — αλλά ίσως πολύ ανοιχτή, χωρίς ειδική στόχευση.

2. Σύσκεψη

Λέξη με περισσότερο "βάρος" — παραπέμπει σε σοβαρότητα, κοινή σκέψη, ίσως και κρίση. Συνήθως χρησιμοποιείται για πολλαπλούς συμμετέχοντες με απόφαση.

3. Συνεδρία

Ειδικός όρος που συνδέεται με σώματαοργανισμούςσυμβούλια. Τυπικός, επίσημος.

4. Επαγγελματική σύναξη

Νεολογισμός με ρυθμό και ποίηση — υποδηλώνει κάτι περισσότερο από την απλή συνάντηση. Υπαινίσσεται στόχο, επαφή και κοινότητα.

5. Ομαδικός στοχασμός

Μια πιο ελεύθερη, υπαρξιακή απόδοση — περισσότερο κατάλληλη για εκπαιδευτικό ή δημιουργικό πλαίσιο.

Γιατί δεν το λέμε «σύσκεψη»;

Η αντικατάσταση του meeting με λέξεις όπως σύσκεψησυνάντησησυνεδρία πολλές φορές παραλείπει την ψυχολογία της λέξης. Το αγγλικό meeting περιλαμβάνει την ιδέα του "προσωρινού κοινού χρόνου", της αυτοματοποιημένης συνεργασίας, της "αναμονής για αποφάσεις".
Στα ελληνικά, η έννοια του συναπαντήματος έχει βαθύτερη ρίζα: δεν συναντιόμαστε για να εκτελέσουμε αλλά για να συνυπάρξουμε.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι λέμε meeting. Το πρόβλημα είναι ότι ξεχάσαμε να συναντιόμαστε αληθινά.
Στη βιασύνη της μέρας, το meeting έγινε checkbox. Στην ουσία, όμως, η λέξη μάς προκαλεί να θυμηθούμε ότι μία καλή συνάντηση μπορεί να γεννήσει ιδέες, αποφάσεις — και σχέσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

oikopeda1
Τι αλλάζει στους καθαρισμούς οικοπέδων με το νέο νομοσχέδιο – Πότε λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες
Έως τις 15 Ιουνίου η δήλωση και ο καθαρισμός – Αυστηρότεροι έλεγχοι, κλιμακωτά πρόστιμα και ξεκάθαροι ρόλοι για δήμους και Πυροσβεστική
Τι αλλάζει στους καθαρισμούς οικοπέδων με το νέο νομοσχέδιο – Πότε λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες
ζαχαρακη
Ανάρτηση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, με αφορμή τον εορτασμό, αύριο 9 Φεβρουαρίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
« Έχουμε όλοι μας χρέος - και περισσότερο από όλους η Πολιτεία – να στηρίξουμε την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.»
Ανάρτηση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, με αφορμή τον εορτασμό, αύριο 9 Φεβρουαρίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.