Καιρός: Ο «εμποδιστής Ρεξ» φέρνει φθινόπωρο διαρκείας- «Καμπανάκι» για πλημμύρες
Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες στην Ελλάδα – Τι είναι ο «εμποδιστής Ρεξ» και πώς διαμορφώνει τον ασταθή φθινοπωρινό καιρό

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα φθινόπωρο με κακοκαιρία διαρκεία, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανές πλημμύρες στις επόμενες ημέρες.

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας τονίζει ότι οι πιο ευάλωτες περιοχές βρίσκονται στη Δυτική και Κεντρική Πελοπόννησο, στο νότιο Ιόνιο και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου τα πλημμυρικά επεισόδια και οι κατολισθήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι βροχές θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στην Κρήτη από Κυριακή και Δευτέρα, όμως εκεί θα είναι «ευεργετικές και ακίνδυνες». Παράλληλα, περιοχές όπως η Αττική, η Θράκη και το Αιγαίο μπορεί να μην επηρεαστούν από τις επικίνδυνες καταιγίδες.

Πτώση θερμοκρασίας στις πόλεις

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι το επόμενο βασικό χαρακτηριστικό του καιρού. Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει το μέγιστο των 25°C, με τις πρωινές και βραδινές ώρες να νιώθουμε έντονη δροσιά. Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές η θερμοκρασία μπορεί να πέσει ακόμα περισσότερο, φέρνοντας ψυχρό φθινοπωρινό κλίμα.

Τι είναι ο «εμποδιστής Ρεξ» και γιατί προκαλεί ασταθή καιρό

Ο «εμποδιστής Ρεξ» αποτελεί έναν ατμοσφαιρικό μηχανισμό που φέρει το όνομα του Αμερικανού μετεωρολόγου Daniel Rex. Στην πράξη, πρόκειται για ένα βαρομετρικό φαινόμενο υψηλής πίεσης, το οποίο μπορεί να ανατροφοδοτεί βαρομετρικά χαμηλά σε γειτονικές περιοχές, δημιουργώντας ασταθή καιρικά συστήματα.

Στους προγνωστικούς χάρτες παρατηρούμε:

  • «Υ»: αντικυκλώνας που οδηγεί τις αέριες μάζες να κυκλοφορούν δεξιόστροφα (βόρειο ημισφαίριο)

  • «Χ»: βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζεται από τον αντικυκλώνα και ανατροφοδοτείται συνεχώς

Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα, ενώ οι θερμές θάλασσες της εποχής δημιουργούν ιδιαίτερα ασταθή ατμόσφαιρα, ιδανική για ισχυρές καταιγίδες, πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Προσοχή σε πλημμυρικά φαινόμενα

Οι περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, του Ιονίου και της Αιτωλοακαρνανίας είναι οι πλέον εκτεθειμένες. Ο Τσατραφύλλιας προειδοποιεί ότι αν ο όγκος του νερού δεν απορροφηθεί ή δε διοχετευθεί στη θάλασσα, τότε πλημμύρες και κατολισθήσεις είναι πιθανές.

Οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται καθημερινά για τα δελτία καιρού και να τηρούν οδηγίες ασφάλειας, ειδικά σε ευάλωτες περιοχές και περιοχές με έντονη βλάστηση ή κλίσεις.

Τι σημαίνει για τις πόλεις και τα νησιά

  • Αθήνα και Αττική: πιθανώς ανέπαφη από ισχυρές καταιγίδες, με μέγιστη θερμοκρασία γύρω στους 25°C

  • Θράκη και Βόρειο Αιγαίο: μικρή πιθανότητα έντονων βροχοπτώσεων

  • Κρήτη και ηπειρωτικά: βροχές και καταιγίδες μικρής έντασης, ευεργετικές για τα γεωργικά οικοσυστήματα

Η Ελλάδα μπροστά σε φθινόπωρο-«τσουνάμι»

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο συνδυασμός ψυχρών αερίων μαζών και θερμών θαλασσών μπορεί να δημιουργήσει φαινόμενα που μετατρέπουν τις κανονικές βροχές σε επικίνδυνες καταιγίδες. Ο «εμποδιστής Ρεξ» μπορεί να παρατείνει τα συστήματα κακοκαιρίας, εντείνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Οι πολίτες πρέπει να παρακολουθούν τα προγνωστικά δελτία, τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να προστατεύουν περιουσίες και ζωές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xylodarmos
Χανιά: Καθηγητής δέχθηκε άγρια επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές μέσα στο σχολείο
Ποιος προστατεύει στην πράξη τον εκπαιδευτικό όταν το σχολείο μετατρέπεται σε χώρο κινδύνου;
Χανιά: Καθηγητής δέχθηκε άγρια επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές μέσα στο σχολείο
ΤΣΙΑΚΟΥΜΗΣ
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο Παναγιώτης Τσιακούμης, σχολικός σύμβουλος Θεολόγων
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, στις 10:30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο Παναγιώτης Τσιακούμης, σχολικός σύμβουλος Θεολόγων
tiropita
Τυρόπιτα-εξπρές στην τοστιέρα: Σπιτική συνταγή έτοιμη σε 15 λεπτά
Όταν ο χρόνος πιέζει αλλά η ανάγκη για ένα σπιτικό και θρεπτικό σνακ παραμένει, η τυρόπιτα στην τοστιέρα αποτελεί μια εξαιρετικά πρακτική επιλογή.
Τυρόπιτα-εξπρές στην τοστιέρα: Σπιτική συνταγή έτοιμη σε 15 λεπτά