ΔΥΠΑ: Βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 28 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Κοινωνία 0

Το επικίνδυνο "κόλπο" με τις πινακίδες για να ξεγελάσουν τις κάμερες ταχύτητας

kamera
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μια νέα τάση μεταξύ οδηγών υπόσχεται να αποφύγει πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα, ωστόσο πρόκειται για παράνομη και αναξιόπιστη πρακτική.

Με την αύξηση της δημοτικότητας των social media, εμφανίζονται συνεχώς νέα "κόλπα" που υπόσχονται ότι μπορούν να παρακάμψουν τα όρια ταχύτητας και τις κάμερες ελέγχου. Ένα πρόσφατο viral βίντεο που έχει ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια προβολές προτείνει μια απλή μέθοδο: τοποθετείται ένα φύλλο σε πετονιά, περνιέται μέσω του υαλοκαθαριστήρα και αφήνεται πάνω στην πινακίδα. Σε περίπτωση ελέγχου, οι υαλοκαθαριστήρες ενεργοποιούνται και το φύλλο απομακρύνεται, αφήνοντας την πινακίδα "καθαρή".

Υπάρχει μάλιστα και πιο εξελιγμένη εκδοχή: ένα σετ τεχνητών φύλλων που προσκολλώνται με ηλεκτρομαγνήτη. Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο ηλεκτρομαγνήτης απενεργοποιείται και το φύλλο πέφτει μόνο του. Το κόστος αυτού του σετ κυμαίνεται περίπου στα 45 ευρώ, ενώ το viral βίντεο προτείνει και φθηνότερες εναλλακτικές.

Στην πράξη, όμως, αυτές οι τεχνικές παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. Ο αέρας κατά την κίνηση του οχήματος μπορεί να απομακρύνει το φύλλο πριν προλάβει ο οδηγός, καθιστώντας το κόλπο αναξιόπιστο. Παράλληλα, η παρουσία σχοινιού ή πετονιάς προκαλεί εύλογες υποψίες κατά τον αστυνομικό έλεγχο, καθώς φανερώνει τεχνητή παρέμβαση στην πινακίδα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες. Σύμφωνα με το άρθρο 94 του ΚΟΚ, η απόκρυψη ή αλλοίωση της πινακίδας τιμωρείται με πρόστιμο 350 ευρώ, αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των στοιχείων κυκλοφορίας για 30 ημέρες.

Η ηθική και πρακτική συμβουλή παραμένει η ίδια: ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποφύγει κανείς πρόστιμα είναι να τηρεί τα όρια ταχύτητας και τους κανόνες οδικής ασφάλειας.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Βάσεις Πανελλαδικών 2026: Μάχη με τον χρόνο για ανακοίνωση την Τετάρτη 22 Ιουλίου

Προσλήψεις σε σχολεία: Αιτήσεις τώρα για 3.373 θέσεις εργασίας χωρίς πτυχίο

Η ελληνική παραλία που κατέκτησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία