παστίτσιο
Το παστίτσιο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, γνωστό για την πλούσια γεύση και τα στρώματά του που συνδυάζουν ζυμαρικά, κιμά και κρεμώδη μπεσαμέλ.

Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη (συν λίγη επιπλέον)

½ κ.γ. κανέλα

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

250 γρ. ζυμαρικά για παστίτσιο ή πέννες (και χωρίς γλουτένη αν χρειαστεί)

1 λίτρο ζωμός βοδινού

300 ml κρέμα γάλακτος

2 κρόκοι αυγών

100 γρ. σκληρό τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή πεκορίνο), τριμμένο

Αλάτι και πιπέρι

Για τη σαλάτα:

½ κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ξύδι

1 πρέζα ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

2 baby μαρούλια, κομμένα

½ αγγούρι σε φέτες

½ ματσάκι μαϊντανός

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε καλά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ρίγανη και την κανέλα. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι.

Ανακατεύουμε τον πελτέ και στη συνέχεια ρίχνουμε τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Σε μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους και το μισό τυρί. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Όταν τα ζυμαρικά έχουν μαγειρευτεί, ανοίγουμε το γκριλ. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος πάνω στο φαγητό και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και λίγη ακόμα ρίγανη. Ψήνουμε για 3-5 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η επιφάνεια.

Μαρινάρουμε το κρεμμύδι με ξύδι, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε το παστίτσιο να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά, κόβουμε σε μερίδες και συνοδεύουμε με τη φρέσκια σαλάτα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Θέλω να πατήσω ένα κουμπί και να εξαφανίσω τους τουρίστες» – Η αίσθηση της έλλειψης χώρου στην Αθήνα

Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γιάννης Παπαδομαρκάκης
Ο νέος Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παπαδομαρκάκης αναλαμβάνει αύριο καθήκοντα
Ο νέος Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε εκτενώς από τον απερχόμενο και φέρνει στο ΥΠΑΙΘΑ σημαντική διοικητική εμπειρία και προτάσεις για τον...
Ο νέος Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παπαδομαρκάκης αναλαμβάνει αύριο καθήκοντα
ksidi
Ξίδι στα παράθυρα: Το μυστικό για καθαριότητα και φυσική προστασία
Πέρα από το γυάλισμα, το ξίδι απωθεί έντομα και εξουδετερώνει ανεπιθύμητες οσμές — Δες πώς να το χρησιμοποιήσεις σωστά στο σπίτι σου
Ξίδι στα παράθυρα: Το μυστικό για καθαριότητα και φυσική προστασία