Thumbnail
Όταν η τεχνητή νοημοσύνη «είδε» την Κρήτη γεμάτη… πρόβατα

Μια ιδιαίτερη απεικόνιση έκανε τον γύρο του διαδικτύου, όταν μέσω τεχνητής νοημοσύνης επιχειρήθηκε να οραματιστεί κανείς το πώς θα έμοιαζε η Κρήτη, αν στο νησί εμφανίζονταν όλα τα αιγοπρόβατα που έχουν επίσημα δηλωθεί.

Στην εντυπωσιακή ψηφιακή απεικόνιση, η έκταση του νησιού αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον γύρω του καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πρόβατα και κατσίκες. Η εικόνα, αν και χιουμοριστική, φέρνει στο προσκήνιο ένα σοβαρό και πολυσυζητημένο ζήτημα που απασχολεί τις αγροτικές ενισχύσεις και τη διαχείριση ζωικού κεφαλαίου στη χώρα.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, το νησί της Κρήτης φιλοξενεί το 45,1% του συνολικού αριθμού των αιγοπροβάτων της Ελλάδας, σε ένα σύνολο που αγγίζει τα 17.323.554 ζώα. Η συγκεκριμένη αναλογία προκαλεί εντυπώσεις αλλά και υποψίες, καθώς αναλογικά με την έκταση του νησιού και τον πληθυσμό, ο αριθμός αυτός φαίνεται υπερβολικός.

Η υπόθεση δεν περιορίζεται μόνο στους αριθμούς. Το σκάνδαλο γύρω από τις δηλώσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ – τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων – έχει φέρει στο φως πολλές παρατυπίες που αφορούν στον τρόπο καταγραφής και ελέγχου των εκτροφών. Το σύστημα ενισχύσεων φαίνεται να έχει μετατραπεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε εργαλείο εκμετάλλευσης, με συνέπεια να δημιουργούνται στρεβλώσεις τόσο στην κατανομή των κονδυλίων όσο και στην εικόνα της αγροτικής παραγωγής.

οπεκεπε

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την απεικόνιση αυτών των δεδομένων μπορεί να ξεκίνησε ως σάτιρα ή κοινωνικό σχόλιο, αλλά καταλήγει να προβληματίζει με την υπερβολή της. Ο ψηφιακός «καταιγισμός» αιγοπροβάτων στην Κρήτη δεν είναι μόνο αστείο, αλλά και αφορμή για βαθύτερη πολιτική και διοικητική ενδοσκόπηση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας: Μπαράζ εκδηλώσεων σε Αττική και Περιφέρεια με φόντο "Ιθάκη" και Κεντροαριστερά
Πέντε διαδοχικές παρεμβάσεις στον Βόρειο Τομέα για τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσίαση της «Ιθάκης» στη Λάρισα και νέο κάλεσμα από τη Μεσσηνία
Αλέξης Τσίπρας: Μπαράζ εκδηλώσεων σε Αττική και Περιφέρεια με φόντο "Ιθάκη" και Κεντροαριστερά
Κλειστό σχολείο με λουκέτο
Κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας: Τι αλλάζει για ΣΔΕ, ΣΑΕΚ και Τάξη Μαθητείας
Με πρότυπο τα «κλειστά σχολεία» η αναστολή μαθημάτων λόγω κακοκαιρίας – Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας
Κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας: Τι αλλάζει για ΣΔΕ, ΣΑΕΚ και Τάξη Μαθητείας