Μια ιδιαίτερη απεικόνιση έκανε τον γύρο του διαδικτύου, όταν μέσω τεχνητής νοημοσύνης επιχειρήθηκε να οραματιστεί κανείς το πώς θα έμοιαζε η Κρήτη, αν στο νησί εμφανίζονταν όλα τα αιγοπρόβατα που έχουν επίσημα δηλωθεί.
Στην εντυπωσιακή ψηφιακή απεικόνιση, η έκταση του νησιού αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον γύρω του καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πρόβατα και κατσίκες. Η εικόνα, αν και χιουμοριστική, φέρνει στο προσκήνιο ένα σοβαρό και πολυσυζητημένο ζήτημα που απασχολεί τις αγροτικές ενισχύσεις και τη διαχείριση ζωικού κεφαλαίου στη χώρα.
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, το νησί της Κρήτης φιλοξενεί το 45,1% του συνολικού αριθμού των αιγοπροβάτων της Ελλάδας, σε ένα σύνολο που αγγίζει τα 17.323.554 ζώα. Η συγκεκριμένη αναλογία προκαλεί εντυπώσεις αλλά και υποψίες, καθώς αναλογικά με την έκταση του νησιού και τον πληθυσμό, ο αριθμός αυτός φαίνεται υπερβολικός.
Η υπόθεση δεν περιορίζεται μόνο στους αριθμούς. Το σκάνδαλο γύρω από τις δηλώσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ – τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων – έχει φέρει στο φως πολλές παρατυπίες που αφορούν στον τρόπο καταγραφής και ελέγχου των εκτροφών. Το σύστημα ενισχύσεων φαίνεται να έχει μετατραπεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε εργαλείο εκμετάλλευσης, με συνέπεια να δημιουργούνται στρεβλώσεις τόσο στην κατανομή των κονδυλίων όσο και στην εικόνα της αγροτικής παραγωγής.

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την απεικόνιση αυτών των δεδομένων μπορεί να ξεκίνησε ως σάτιρα ή κοινωνικό σχόλιο, αλλά καταλήγει να προβληματίζει με την υπερβολή της. Ο ψηφιακός «καταιγισμός» αιγοπροβάτων στην Κρήτη δεν είναι μόνο αστείο, αλλά και αφορμή για βαθύτερη πολιτική και διοικητική ενδοσκόπηση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 6/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ