τυρι
Η στάκα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κρήτης, βαθιά ριζωμένο στη γαστρονομική και πολιτισμική της ταυτότητα.

Πρόκειται για ένα πλούσιο και γεμάτο νοστιμιά προϊόν που παράγεται από βούτυρο αιγοπρόβειου γάλακτος, στο οποίο προστίθεται αλεύρι. Η δημιουργία της στάκας ξεκινά από την παραδοσιακή ανάγκη των Κρητικών να αξιοποιούν πλήρως κάθε σταγόνα γάλακτος, σε εποχές όπου τίποτα δεν περίσσευε.

Στην κουζίνα της Κρήτης, η στάκα έχει πολλαπλές χρήσεις. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους κατανάλωσης είναι με τηγανητές πατάτες ή αυγά, καθώς προσθέτει απίθανη γεύση και κρεμώδη υφή στο πιάτο. Άλλοι την προτιμούν απλωμένη πάνω σε ζεστό, σπιτικό ψωμί, μαζί με ντομάτα ή ελιές ένας απλός συνδυασμός που φέρνει γευστικές αναμνήσεις από την παιδική ηλικία και τις καλοκαιρινές στιγμές στο χωριό.

Η στάκα, όμως, δεν σταματά εκεί. Ταιριάζει θαυμάσια με μακαρόνια, συνοδεύει κρεατικά όπως κατσικάκι στον φούρνο ή νοστιμεύει ψητά λαχανικά. Με τη θερμότητα, λιώνει και ενσωματώνεται στα υγρά του φαγητού, δημιουργώντας μια φυσική, πλούσια σάλτσα που απογειώνει τις συνταγές.

Περισσότερο από ένα γαλακτοκομικό προϊόν, η στάκα είναι σύμβολο της κρητικής αυτάρκειας, της σοφίας των παραδόσεων και της αγάπης για τη γη και τα αγαθά της.

Πώς να φτιάξετε στάκα στο σπίτι


Υλικά

1 κιλό ανθόγαλο (παραδοσιακό κρητικό βούτυρο)

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

100 γρ. νερό

Εκτέλεση

Βάλτε το ανθόγαλο σε μια κατσαρόλα και ζεστάνετέ το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει εντελώς.

Προσθέστε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.

Ρίξτε το νερό για να διαχωριστεί το λίπος από την πρωτεΐνη. Συνεχίστε το ανακάτεμα και στη συνέχεια σουρώστε το με τουλουπάνι για να συλλέξετε το στακοβούτυρο, το οποίο μπορείτε να φυλάξετε σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο.

Αυτό που απομένει είναι η στάκα, η πυκνή και πλούσια μάζα των πρωτεϊνών. Βάλτε την σε βάζο και διατηρήστε τη στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

MATHITES
«Πέμπτη 6 Νοέμβρη κλειστά σχολεία»: Το μαθητικό κάλεσμα, τα αιτήματα και τι σημαίνει για την εκπαιδευτική ατζέντα
Κύρια αιτήματα: Όχι «τριπλές πανελλαδικές» – κάλυψη κενών – 15/τάξη στις Ομάδες Προσανατολισμού – ασφαλή κτίρια – λύσεις στη μετακίνηση – σεβασμός σε...
«Πέμπτη 6 Νοέμβρη κλειστά σχολεία»: Το μαθητικό κάλεσμα, τα αιτήματα και τι σημαίνει για την εκπαιδευτική ατζέντα
τεχνητή νοημοσύνη
Έρευνα: Οι μισοί μαθητές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν το περιεχόμενο που παράγει η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αληθινό
Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές δεν μπορούν να διακρίνουν αν το περιεχόμενο που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη είναι αληθινό, σύμφωνα με νέα...
Έρευνα: Οι μισοί μαθητές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν το περιεχόμενο που παράγει η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αληθινό
psari
Ποια ψάρια τρώγονται κάθε εποχή; Οδηγός εποχικής κατανάλωσης από τις ελληνικές θάλασσες
Τι ψάρια είναι καλό να προτιμάμε ανάλογα με την περίοδο του χρόνου – Οφέλη για την υγεία, το περιβάλλον και την τσέπη μας
Ποια ψάρια τρώγονται κάθε εποχή; Οδηγός εποχικής κατανάλωσης από τις ελληνικές θάλασσες