Thumbnail
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να φορτίζουμε το τηλέφωνό μας με τη θήκη του

Οι προστατευτικές θήκες για smartphone είναι αναπόσπαστο αξεσουάρ για πολλούς χρήστες, προσφέροντας ασφάλεια απέναντι σε πτώσεις και πιτσιλίσματα. Ωστόσο, ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ορισμένα υλικά όπως η σιλικόνη και το καουτσούκ ενδέχεται να εγκλωβίζουν θερμότητα, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Apple, η θερμότητα που συσσωρεύεται κατά τη φόρτιση εντός της θήκης μπορεί να υπονομεύσει τη «ζωτικότητα» της μπαταρίας. Η σύσταση είναι σαφής: αν παρατηρείτε υπερθέρμανση, βγάλτε τη συσκευή από τη θήκη κατά τη φόρτιση.

Οι «χρυσές» θερμοκρασίες για το iPhone

Η Apple επισημαίνει πως τα iPhone, iPad και Apple Watch λειτουργούν καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 0 και 35 βαθμών Κελσίου, με το ιδανικό εύρος να κυμαίνεται μεταξύ 16° και 22°C. Πέρα από αυτό το φάσμα, τόσο οι επιδόσεις όσο και η υγεία της μπαταρίας ενδέχεται να επηρεαστούν.

Αν και οι ίδιες οι θήκες δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο υπερθέρμανσης, μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση, ειδικά όταν συνυπάρχουν άλλοι παράγοντες όπως η παλαιότητα της συσκευής ή η χρήση ταχυφορτιστών υψηλής ισχύος.

Τι αποκαλύπτει το πείραμα ενός ειδικού

Ο Άντριαν Κίνγκσλεϊ-Χιουζ, ειδικός στην τεχνολογία και συγγραφέας του τεχνικού οδηγού The PC Doctor’s Fix It Yourself Guide, πραγματοποίησε δοκιμές φόρτισης με iPhone 13 Pro Max σε διαφορετικού τύπου θήκες. Όπως διαπίστωσε, οι απλές φορτίσεις με ισχύ 5W δεν προκαλούσαν ιδιαίτερη αύξηση θερμοκρασίας, ανεξαρτήτως θήκης. Αντίθετα, οι ταχυφορτιστές USB-C φαινόταν να ζεσταίνουν αισθητά τη συσκευή – ακόμη περισσότερο αν το τηλέφωνο χρησιμοποιούνταν ενόσω φόρτιζε.

«Οι θήκες σιλικόνης ήταν πιο “δροσερές” σε σύγκριση με τις πιο χοντρές από καουτσούκ», σημείωσε ο Κίνγκσλεϊ-Χιουζ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η χρήση πιο αργού φορτιστή είναι μια πρακτική λύση – ειδικά σε θερμά κλίματα ή για όσους δεν θέλουν να αφαιρούν συνεχώς τη θήκη.

Η σωστή φόρτιση σώζει τη μπαταρία

Η Huawei συνιστά η φόρτιση να διατηρείται μεταξύ 30% και 70% για μέγιστη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ενώ η Apple διαθέτει λειτουργία περιορισμού φόρτισης στο 80% για την αποτροπή φθοράς.

Η υπερβολική θερμότητα όμως παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός. Όπως προειδοποιεί η Apple, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες –π.χ. σε ένα αυτοκίνητο το καλοκαίρι– μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη. «Αποφύγετε να αφήνετε τη συσκευή σας μέσα στο όχημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το συμπέρασμα

Η προστασία του κινητού δεν εξαντλείται σε μια ανθεκτική θήκη. Εξίσου σημαντική είναι η προσοχή στη θερμοκρασία λειτουργίας και τις συνθήκες φόρτισης. Ένα καλό casing σώζει την οθόνη· η σωστή διαχείριση θερμότητας σώζει τη μπαταρία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται
Σελεστέν Φρενέ: Ο παιδαγωγός που τόλμησε να αλλάξει το σχολείο - Η συγκλονιστική ταινία (Video)
Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται - Δείτε την ταινία εδώ
Σελεστέν Φρενέ: Ο παιδαγωγός που τόλμησε να αλλάξει το σχολείο - Η συγκλονιστική ταινία (Video)
Εργαστήρι Μαργαρίτα
Ειδική Αγωγή: Μισοί μισθοί και αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους στο Εργαστήρι «Μαργαρίτα»
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν οικονομική ασφυξία, περικοπές και αυθαίρετες απολύσεις - Στάση εργασίας την Τρίτη 16/12
Ειδική Αγωγή: Μισοί μισθοί και αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους στο Εργαστήρι «Μαργαρίτα»
μπισκοτα
Αρωματικά και διαχρονικά: Η πιο απολαυστική συνταγή για μπισκότα βουτύρου–κανέλας
Ζεστό άρωμα κανέλας, αγελαδινό βούτυρο και αμύγδαλο σε μια κλασική ευρωπαϊκή συνταγή που γίνεται κάθε φορά… τέλεια
Αρωματικά και διαχρονικά: Η πιο απολαυστική συνταγή για μπισκότα βουτύρου–κανέλας